Klaudia

Európai utasok

2012.05.17. 10:05

Programkereső

Többek között Berszán Zsolt, Adrian Ghenie és Victor Man, összesen 32 művész és 17 művészeti intézmény bemutatásával járja körül a Kolozsvár-jelenséget a Műcsarnok - a kiállítást július 1-ig lehet látni.

A majdnem másfél évnyi szakmai előkészítés után létrejött kiállításon szereplő művészek többsége már ismert, a budapesti megnyitón londoni, párizsi, berlini, zürichi közgyűjtemények és magángalériák vezetői és az isztambuli biennále igazgatója is ott volt. Az egyre híresebb, a nyugati szaksajtóban kolozsvári csodának nevezett jelenségnek ez az első átfogó, reprezentatív bemutatkozása. A kiállításon külön termet kaptak a kolozsvári képzőművészeti intézmények is, egy pihenőszigeten pedig az alkotók teljes portfólióját meg lehet nézni.

Az ötlet abból a sikerből ered, amit a kolozsvári iskola kifejezés jelent az elmúlt évtized óta: egy háromszázezres városból szinte minden évben jelentős művészek kerülnek ki nagyon komoly kiállítóhelyekre, galériákba New Yorktól Párizsig - mondta el április 19-én a megnyitón Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója. A kolozsvári művészek kitörésének már több hulláma van: az elsőt egy 2002-es zürichi kiállításhoz szokás kötni, ahol elsősorban román művészek - Adrian Ghenie, Victor Man vagy Serban Savu - jelentek meg, azóta pedig már jelentkezett egy újabb nemzedék is.

A siker egyik okát Gulyás abban látja, hogy a tehetséges művészek egy időben léptek színre és ebben nagy szerepet játszik a komoly oktatómunkát folytató kolozsvári képzőművészeti egyetem. Épp jó időben indult néhány remek művészeti folyóirat és galéria is a városban. Hozzáfűzte, a kolozsváriak elismertsége minta lehet a nemzetközi kitörési pontokat régóta kereső magyar képzőművészetnek is, mostanáig viszont nyugatról jóval erősebb érdeklődés övezte az erdélyi város művészeti életét, mint Magyarországról. A tárlat reprezentatív módon mutatja be a kolozsvári képzőművészet alkotóit, intézményeit és új törekvéseit, javarészt a főműveken keresztül.

Európai utasok (Műcsarnok) - Serban Savu: Parkoló vasárnap, 2008
Európai utasok (Műcsarnok) - Serban Savu: Parkoló vasárnap, 2008

Angel Judit kurátor elmondása szerint fontos szempont volt, hogy olyan alkotók is szerepeljenek a kiállításon, akik már nem Kolozsváron élnek, de korábbi hozzájárulásuk fontos volt a helyi művészeti színtér fejlődéséhez. "Nagyjából két jelenséget tanulmányoztam: az egyik az úgynevezett újfiguratív festészet, ez 2005 körül kezdett felszínre törni, a másik pedig a konceptuálisabb hagyományokat folytató művészek munkássága. Ezen kívül érdekelt, hogy az utóbbi tíz évre visszamenőleg megpróbáljam elmagyarázni, melyek voltak azok a feltételek, amelyekkel a kolozsvári színtér eljutott egy ilyen komplett fejlődési szintre."

A kurátor emlékeztetett, hogy a kolozsvári művészek munkásságában fontos vonal a történelem: többen a rendszerváltás hatásait vizsgálják, mások mindennemű ideológiák túlhajtásait - például a Funar-féle nacionalizmust - kritizálják, de az ortodox egyházzal szemben is megfigyelhetők kritikai tendenciák. Adrian Ghenie fő tematikája például a történelem, a festészet és a film közötti kapcsolat, Ciprian Muresan a konceptuális-kritikai vonalat képviseli, Berszán Zsolt pedig grafitmunkákkal, festmény jellegű objektekkel vesz részt a kiállításon. Érdekes installációt alkotott a Műcsarnokba Miklósi Dénes is: a művész saját eddigi munkásságára reflektál egy "mikroretrospektív" projekttel - mondta el a kurátor, kiemelve Victor Man, Serban Savu, Mircea Cantor, Veres Szabolcs és Betuker István munkáit is.

Európai utasok (Műcsarnok) - László István: Eltörölve, 2008-2010
Európai utasok (Műcsarnok) - László István: Eltörölve, 2008-2010

Rajtuk kívül kiállít Marius Bercea, Mihut Boscu, Razvan Botis, Radu Comsa, Csiki Csaba, Duo van der Mixt, Oana Farcas, Simon Cantemir Hausi, Mihai Iepure Gorski, László István, Victor Man és Papp Anna-Bella, Miklós Szilárd, Alex Mirutziu, Nita Mocanu, Cristian Opris, Cristi Pogacean, Victor Racatau, Cristian Rusu, Leonardo Silaghi, Mircea Suciu, Szabó Péter, Sergiu Toma és Gabriela Vanga. A kolozsvári művészeti színtér intézményei közül az Alergische Platze, az AltArt, a Bázis, a Colectiv A, a D Media, az Ecsetgyár, a GroundFloor Group, a Grupa Mica, az IDEA art + society, a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem, a Laika, a MindBomb, a Plan B, a Sabot, a Sindan Kulturális Központ, a Tranzit Ház és a Version mutatkozik be.

A kiállításhoz rengeteg kísérőesemény is tartozik, ezekről bővebben a Műcsarnok honlapján lehet olvasni.