Béla

Hintázz óriás falovon!

2012.05.23. 08:18

Programkereső

Szőke Gábor Miklós szobrászművész és Huszár András építész hatalmas Hintalova május 25-én rekorddöntésre készül a Budai Várban, a Világharmónia Futás rendezvényén. A cél, hogy minél több gyerek hintázzon rajta a nap folyamán.

A hetekig épülő falovat Dunaharasztiban indították első útjára május 18-án, a szobor létrejöttét támogató Jaf Holz Ungarn Kft. központjában. Alighogy megszületett, egy héttel később már a Szent György térre tart az óriási mű, hogy a 140 országban megrendezett, az emberek közti összetartozást hirdető Világharmónia Futás részeként megdöntsön egy világrekordot. A rendezvényen résztvevő gyerekek másfél kilométeres futás után kirakhatnak egy óriási mandala-virágot a megyaszói templom festett mennyezetének nyomán, majd mozgásba lendíthetik a Hintalovat. A rekord felállításához közel ötezer gyerekre számítanak a szervezők.

Hintaló (Hello Wood) - fotó: Dömölky Dániel
Hintaló (Hello Wood) - fotó: Dömölky Dániel

"András a projekt építészeti részét viszi, a hintát, mint működő építészeti szerkezetet, a statikát, a szerkezeti megoldásokat, amit én saját stílusommal, az általam képviselt szobrászati értékekkel átváltoztatok, kihangsúlyozok, a hinta szerkezetével formai és szellemi egységet képezve. A ló, mint motívum, egyértelmű volt az interaktív szobor tervezésénél. Azon kívül, hogy egyik kedvenc állatom, hazai szimbólumállat és természetesen a hintaló alanya, a testében és szellemében rejlő dinamizmus miatt esett rá a választás.

A cmyk színekre festett lécek dinamikusan száguldanak a hajó oldalán, a fedélzet fölött egy hatalmas ló formájára sűrűsödnek össze a színes részecskék. A futurista dinamizmus, a száguldás vizualitása és ennek átélése a hintaló mozgásba hozása közben teljesedik ki. A gigantikus interaktív szobrot, 2-70 ember tudja közös együttműködésben mozgásba hozni korosztálytól függetlenül 1-90 éves korig. Az eddigi tapasztalat az, hogy egy nap alatt akár 3-4000 embert is meg tud hintáztatni." - magyarázza Szőke Gábor Miklós. A két alkotó barátsága 2010-ben a Hello Wood alkotótáborban kezdődött, ahol idén a fa workshop csoportvezetőiként lehet velük találkozni.


A videót Dömölky Dániel készítette.

A Hintaló állomásai:
2012. május 25. péntek 8-16 óráig Szent György tér, Budai Vár
2012. május 27. vasárnap Városi Gyereknap, Jászai Mari Színház, Népház, Tatabánya
2012. június Futball EB, Millenáris, Budapest