Vince, Artúr

Esterházy hadtörténet

2012.05.25. 14:36

Programkereső

Újrarendezték az Esterházy-család Európa egyik leggazdagabb magántulajdonban lévő fegyvertárát, melyből kiállítás nyílt Fraknó várában.

Az Esterházy-család háromszáz évre visszanyúló hadviselés-története 2012 májusától felújított terekben látható Oszmánok, poroszok és franciák címmel. A tárlat a harmincéves háborútól egészen a késő 19. századig terjedő intervallumot öleli át számos újdonságot is felvonultatva. Először lesznek láthatók 17. századi koronázási zászlók, közülük is igazi csemegének számít majd az 1618. évi koronázás Magyar Királyság-zászlaja, egy Szent István koronát ábrázoló selyemzászló. A koronázási zászlót vinni komoly megtiszteltetés volt, a zászlóvívők a Magyar Királyság vezető arisztokrata családjaiból kerültek ki, őket a nádor és a királyi udvarmester nevezte ki. A Magyar Királyság-zászlaját vitte Esterházy Miklós (1583-1645) - aki 1625-től Magyarország nádoraként a király helyettese volt - II. Ferdinánd császár és magyar-cseh király 1618. július 1-i koronázásakor. Kevesen tudják, hogy a koronázási zászlót vívője a ceremónia után meg is tarthatta azt, így a becses darab Esterházy Miklósnak köszönhetően a fraknói vár kincstárába került megőrzésre, ahol a mai napig fennmaradt és mostantól a nagyközönség is láthatja. A zászló igazi különlegessége, hogy Szent Korona ábrázolása egyike a 17. század legszebb és legautentikusabb ábrázolásainak. 

Szintén újdonság a 18. századból származó porosz legénységi sátor és az Esterházy Leopodine hercegkisasszony és Moritz lichtensteini herceg 1806-ban tartott esküvőjére, II. Esterházy Miklós által alapított, ötvenfős díszalakulat felszerelése is. Külön erre a célra új, úgynevezett hernyós sisakokat, táskákat, nyereg- és lószerszámokat szereztek be, melyeket még az esküvő évében Fraknóra szállítottak megőrzés céljából. 

Olyan szokatlan tárgyak is kiállításra kerülnek, mint Esterházy Alajos György (a kismartoni kastélyban látható Hercegnői lakosztályok hercegnéiből ő Lady Sarah Frederica fia) herceg hagyatékából származó rendkívül egzotikus ütő- vágó-, szúró és tűzfegyverek. Először látogatható II. Esterházy Miklós herceg ezredének 1797-ben berendezett második inszurrekciós szerátra, a lovasság úgynevezett bőrkamrája is. 

A kiállítás köré szeptemberben programokat is szerveznek, mégpedig az idén harmadik alkalommal megrendezett Puskaporos fesztivált. A szeptember 22-23-ig tartó rendezvényen történelmi csaták, táncmulatságok és mutatványosok szórakoztatják az ode látogató közönséget. A vendégek természetesen nem lesznek híján gasztronómiai, zenei és kézműves élményeknek sem, minden időutazó megtalálja a kedvére való szórakozást, az iskolásokra gondolva pedig szeptember 21-én csoportokra szabott speciális vezetéseket tartanak majd. Az Esterházy Magánalapítvány rendezvényei és hírei között itt is tallózhatnak.