Antal, Antónia

Újra nevet és fintorog az ARC

2012.05.28. 08:51

Programkereső

A tavalyi szünet után a 2012-es pályázati kiírás "..Jó kedvvel, bőséggel..." témájára július 3-ig lehet pályázni - már 14 éves kortól is.

A kiírók ezúttal arra kérik a pályázókat, gondolják végig, mi marad egy üzenetből, milyen jelentésekkel bővül, vagy mivé redukálódik, ha kiemelünk belőle egy-két szót. "...Jó kedvvel, bőséggel..." - ha nem itt élnénk, ha nem ismernénk álmunkból felriadva is a szövegkörnyezetet, mi jutna eszünkbe e szavak kapcsán? Legalapvetőbb jogaink, méltóságunk, legőszintébb vágyaink? És mi minden még? Az ARC arra kéri a pályázókat, hogy rendelkezzenek szabadon a három szóval! Helyezzék az ismert kontextusba, vagy kezeljék attól függetlenül azokat. Bátran emeljék új környezetbe, társítsanak hozzájuk bármit és mindezt tegyék a szabad alkotás és véleménynyilvánítás jegyében.

A pályázati kommunikációban az ARC egy lengyel művész, Mieczyslaw Teodorczyk 1955-ben készült plakátjának parafrázisát használta fel, a 12. ARC kommunikációjának megtervezésében és megvalósításában pedig az ARC mellett a Kuzin Vizuális Műhely és a Kostil Kostil vettek részt. A közös gondolkodásból előállt képet Tóth Andrej festette vászonra.

12. ARC óriásplakát-kiállítás (felhívás, részlet)
12. ARC óriásplakát-kiállítás (felhívás, részlet)

A 12. ARC főtámogatója az ELMŰ-ÉMÁSZ áramszolgáltató csoport, az idei ARC+ témát ők szolgáltatják "Magyar spiritusz" címmel. Mi mindenre képes a kreatív energia? Szent-Györgyi Albert, Gábor Dénes, Bolyai János, Csontváry Kosztka Tivadar, Kaffka Margit, Polcz Alain, Bartók Béla néhány kiemelkedő alakja a magyar zseninek. Talán az ő nevük is hozzájárult ahhoz, hogy a magyarságról kialakuljon a találékony nemzet sztereotípiája.

De nem minden egyedi ötlet, zseniális találmány találja meg útját a nagyközönséghez. Sőt, talán tisztában sincsenek alkotóik azzal, hogy egyedit, különlegeset hoztak létre. Egyszerű, hétköznapi emberek, akik nem világmegváltó céllal, pusztán csak a maguk kedvére, vagy közvetlen környezetük életének megkönnyítésére alkottak. A "Magyar spiritusz" felhívásra érkező plakátok hőse olyan ember legyen, aki bár nem tett szert világhírre, egyedülálló megoldást eszelt ki valamely problémára.

A pályázattal kapcsolatos minden további információ, a pályázat módja és feltételei, valamint a nyertes alkotások díjazása megtalálható a kiíró weboldalán. A zsűri által kiválasztott plakátokat az Ötvenhatosok terén lehet majd megnézni szeptemberben.