Konrád

Ferenczy meghosszabbítva

2012.06.01. 08:27

Programkereső

A százötven éve született Ferenczy Károly gyűjteményes kiállítása június 17-ig, meghosszabbítva látható a Magyar Nemzeti Galériában. Játsszon a Fidelióval és legyen az Öné két belépőjegy a tárlatra!

Ferenczy Károly a magyar festészet egyik legnagyobb hatású alakja, kifinomult úriember, érzékeny és tépelődő művész, Szentendre, München, Párizs és Nagybánya mestere. Ferenczy neve a köztudatban leginkább az 1896-ban formálódó nagybányai művészteleppel kapcsolódott össze. Az impresszionizmus és posztimpresszionizmus hazai változatának megteremtésével, a művészkolónia kiemelkedő alkotójaként, vezető mestereként a modern magyar festészet megalapozójává vált. 

Munkásságának gazdagsága, személyiségének és festői működésének sokoldalúsága számos utat nyitott meg a követők előtt is. A kiállítás lehetővé teszi annak felmérését, hogy mit köszönhet a 20. század modernizmusa Ferenczynek, aki miközben német, francia vagy amerikai kortársaihoz hasonló problémák megoldásán gondolkodott, az egyik legsajátosabban magyar festői életművet hozta létre. A június 17-ig látható tárlaton százötven festményt, nyolcvan grafikát és mintegy ötven dokumentumot láthatnak az érdeklődők. A kiállításról kritikát is írtunk, amit itt olvashat el.

Ha helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, az Öné lehet két belépőjegy a tárlatra. A megoldásokat június 8-án délig várjuk.

A hét mely napján tart a Magyar Nemzeti Galéria ingyenes tárlatvezetést a Ferenczy-kiállításban?