Konrád

Virágünnep, újmédia, másvilág és képtörténet

2012.06.02. 13:43

Programkereső

Június elejére három - virággünnep ihlette ékszereket, túlvilág ihlette fotókat és digitális világ ihlette festményeket bemutató - kiállítást, valamint a Crosstalk Video Art Festivalt ajánljuk.

Virágok világa - Világok virága (Sterling Galéria) - június 8-ig
A kiállításon a legnevesebb hazai designékszerészek (Peter Vladimir, az Iparművészeti Egyetem professzora és volt tanítványai, köztük például Király Fanni, Kecskés Orsolya, Stomfai Krisztina, Gaál Gyöngyvér, Ádám Krisztián, Gera Noémi, Vékony Fanni) és külföldi mesterek (Philiph Sajet, Fritz Maierhofer, Marta Mattsson, Denise Julis Reyton, Li-chu Wu és Perta Zimmermann) mutatják be a pünkösdi virágünnep ihlette legfrissebb tárgyaikat.  A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, ötvenedik szóból származik. A Húsvét utáni ötvenedik napon, vasárnap ünneplik a keresztények a Szentlélek eljövetelét és az egyház megalapítását.

Virágok Világa - Világok Virága (Sterling Ékszergaléria)
Virágok Világa - Világok Virága (Sterling Ékszergaléria)

Crosstalk Video Art Festival (Gozsdu-udvar, C-Udvar, pince ) - június 7-10.
Idén lesz az ötödik alkalom, hogy Budapesten megrendezik a video- és médiaművészet legaktuálisabb trendjeire fókuszáló nemzetközi fesztivált. Az idei rendezvényre több mint háromszáz pályázati munkából válogatott a négytagú zsűri - Allan Siegel, Eike, Sugár János és Német Szilvi - amik közül a legeredetibb felvételek a vetítési program törzsanyagában futnak majd a négy napban. A folyamatosan játszott videók mellett  szakmai beszélgetések, előadások és VJ program is várja az újmédiás képalkotás iránt érdeklődőket. A hazai pályán alkotó művészek és teoretikusok mellett a 2012-es program külföldi meghívottja az osztrák Medienwerkstatt Wien és a sixpackFilm projektvezetői és médiaművészei, valamint a Chimera project.

Beszédes Noémi, Szabó Amanda, Vargha Miklós, Weber Áron: Másvilág (Szatyor Bár és Galéria) - június 17-ig
Világunkkal párhuzamosan vagy abban léteznek más dimenziók - ezek nem is állnak annyira távol a valóságtól, mint képzelnénk. Realitás és annak hiánya: egymástól nem teljesen függetlenül léteznek, hanem sokszor egymásra utalva. Mai társadalmak és annak kialakult képei, vizuális szokásai nem mindig egyeznek meg az ember személyes, érzelmek által befolyásolt látásmódjával. Ezért sokunkban felmerül a kétely és a bizonytalanság a dolgok valós tartalmával kapcsolatban. Minek mi a jelentése, mennyiben más ez a konformizált, tényszerű valósághoz képest? A kiállított képek világában ezt a fajta lebegést, irracionalitást, többértelműséget lehet érezni. A művészek saját bizonytalanságukat, vagy a világ homályosságát, elkendőzöttségét ábrázolják különböző nézőpontokból. Indusztriális tájak lecsupaszítva, ködbe borult természeti jelenségek és alakok monokróm öltözetben.

Másvilág (Szatyor Bár és Galéria)
Másvilág (Szatyor Bár és Galéria)

Gyarmati Zsolt: Hyperpassive (Holdudvar Galéria) - június 17-ig
Gyarmati festmény-moduljai a képtörténet vizuális agresszivitásának - informel, hard edge festészet, köztéri hirdető felületek túltelített kollázsai - eszenciájaként foghatóak fel. A művész az agresszorokat megszemélyesítő, a digitális képalkotás jegyében fogant ügynököket ábrázolja. A 2007 óta működő Holdudvar Galériát és a hozzá tartozó Holdudvar Kertmozit  azzal a szándékkal alakítottaki a vezetőség, hogy egy nyitott, befogadó művészeti műhely jöhessen létre. Az a heti több ezer ember, aki a Holdudvarba ellátogat és aki egyébkéntnem feltétlenül jutna el a kortársképző-, tánc- és filmművészet, illetve irodalom alkotásaihoz,közelebb kerülhet a művészethez. A Holdudvaros kiállítások külföldi és magyar, többnyire (de nem kizárólag) fiatal alkotóknak nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.

Gyarmati Zsolt: Hyperpassive (Holdudvar Galéria)
Gyarmati Zsolt: Hyperpassive (Holdudvar Galéria)