Konrád, Tivadar

Kortárs medvék

2012.06.04. 08:40

Programkereső

A magyar kortárs képzőművészet egy valóban megkerülhetetlen alakját mutatja be most az Ernst Múzeum: Kelemen Károly képeit július elsejéig lehet megnézni. Játsszon a Fidelióval és legyen az Öné két belépőjegy a kiállításra!

Már több mint három évtizede, hogy az egyik legjelentősebb európai festészeti seregszemle, a francia Musée du Château (Cagnes-sur-Mer) fesztiváljának 1ère PALETTE D'OR díját a Pierre Restany művészettörténész elnökölte zsűri egy fiatal magyar művésznek, Kelemen Károlynak ítélte. A hazai művészeti körökben fotómunkáiról és radírfestményeiről akkor már jól ismert alkotó azzal tűnt ki a nemzetközi közegben, hogy nem a divatos trendek valamelyikét követte, hanem autonóm és eredeti módon reflektált a modern képzőművészet meghatározó folyamataira.

Kelemen Károly: Sex, Drugs, Rock’ n Roll, 2010 (olaj, vászon - Váczi Rozi tulajdona)
Kelemen Károly: Sex, Drugs, Rock’ n Roll, 2010 (olaj, vászon - Váczi Rozi tulajdona)

Kelemen Károly műveit azóta már rangos közgyűjtemények őrzik, munkáinak állandó kiindulópontja a kulturális emlékezet, azon belül is főként a művészettörténeti kánon. A reflexiók révén feltáruló mű-világ mindig ideiglenes, sohasem teljesen végleges: Kelemen munkái az örökké változó múlt, a megfoghatatlan jelen és a kiszámíthatatlan jövő érzékeny megjelenítései. A művészettörténeti besorolást is nehezen tűri az életmű - bár Kelemen munkássága kétségkívül rokonítható az appropriation art törekvéseivel, a magyar alkotó a modern művészet emblematikus munkáit nem egyszerűen újraformálja vagy megidézi (mint például a pop art amerikai mesterei), hanem teljes egészében sajátjává teszi. Legismertebb, ikonikussá lett figurája egy olyan alak, akibe sokszor nem könnyű nem belelátni a művész szimbolikus alteregóját.

Ha helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, Öné lehet két belépőjegy a kiállításra. A megfejtéseket június 11-én 12 óráig várjuk.

Mi Kelemen Károly visszatérő figurája?