Ervin

Éjszakai tárlatjáratok Pécsett

2012.06.16. 13:23

Programkereső

A Zsolnay Kulturális Negyed és a világörökség múzeumi helyszínein a Múzeumok Éjszakáján este 8 órától éjfélig számos helyszín között folyamatosan közlekedik majd egy városnéző kisvonat, amin kedvezményes jeggyel lehet utazni.

A belvárosban a világörökségi helyszínek és a Széchenyi téri Pécsi Galéria, a Zsolnay Kulturális Negyedben a mauzóleum, a Gyugyi-gyűjtemény, a Rózsaszín Zsolnay Kiállítás, a Zsolnay Család és Gyártörténeti Kiállítás, a Pécsi Galéria (M21) és a Bóbita Bábmúzeum látogatható június 16-án este kedvezményesen.

A Cella Septichora Látogatóközpont tucatnyi földalatti sírkamrája több mint 1500 évig pihent a felszín alatt, az egykori római utca szintjén. A kutatók és a régészek számos sírkápolnát, sírhelyet tettek látogathatóvá, míg ezernyi most is elrejtve pihen. Az Éjszakai tárlatjárat résztvevői megtekinthetik az egykor különálló síremlékeket, amelyek ma egy összefüggő, modern folyosórendszeren keresztül látogathatóak.

Zsolnay Kulturális Negyed - éjszakai tárlatjárat (Múzeumok Éjszakája)
Zsolnay Kulturális Negyed - éjszakai tárlatjárat (Múzeumok Éjszakája)

A Pécsi Galéria Zsolnay Kulturális Negyedben lévő kiállítóterében, az M21-ben Hetey Katalin és Konok Tamás, Kossuth-díjas képzőművészek kiállítása látható. Sokszor állítottak ki együtt érdekes párhuzamban megjelenítve két műfaj jellegzetességeit egyéni ízzel, belső tartalommal úgy, hogy mindkét művész autonóm személyiség maradt. Hosszú alkotói pályájuk eredményeivel nemcsak a magyar, hanem az egyetemes művészettörténet részévé is váltak. Mindketten hallatlan precizitással és a technikai tárházak sokaságával oldották meg feladataikat, kutatva a tér és a sík, a mozgás és nyugalom, valamint az idő és tér problematikáját. Ezen a kiállításon különleges élményt adhat majd a látogatónak a galéria nagy tereiben a kiállított 65 festmény és 57 szobor párbeszéde.

A Zsolnay Aranykora - Dr. Gyugyi László gyűjteménye
A Zsolnay Aranykora - Dr. Gyugyi László gyűjteménye

Aki ellátogat a világhírű Gyugyi-gyűjteménybe, az erre a célra átalakított, szecessziós Sikorski-villába, a közel hatszáz, páratlan értéket képviselő kerámiatárgy megtekintésével megismerkedhet a Zsolnay Aranykorával. A két emeleten kialakított Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállításon megnézheti a család és gyár történetéről tanúskodó emlékeket, a Rózsaszín Zsolnay Kiállításon pedig részese lehet a manufaktúra egyik legizgalmasabb korszakának, a rózsaszín használati tárgyak idejének.