Konrád

Ottlik Géza - Minden megvan

2012.06.20. 08:48

Programkereső

Az Ottlik Géza születésének századik évfordulójára rendezett kiállítás címét az író egyik elbeszélése adta. A mára kultuszregénnyé vált Iskola a határon szerzőjének teljes életművét mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum. Játsszon a Fidelióval és legyen az Öné két belépőjegy a tárlatra!

Az első teremben berendezett dolgozószoba valamennyi bútora és tárgya Ottlik Géza hagyatékából származik. A tárlat fényképek, képzőművészeti alkotások és személyes dokumentumok segítségével tekinti át a pálya főbb állomásait. Ottlik visszatérő témáit, mint az emberi és írói tartást, az emlékezet és írás összefüggéseit, a nyelvi kifejezhetőség határait, a matematika szerepét, a nőkhöz való viszonyát, az istenhit problematikáját, a sport és a bridzs jelentőségét, valamint az utazás szeretetét a hozzájuk szervesen illeszkedő relikviákkal és Ottlik szövegeiből vett részletekkel emelték ki a kiállítás szervezői.

Ottlik Géza
Ottlik Géza

Az emlékév kapcsán a PIM Médiatára Ottlik Gézát a kortársak emlékezésein keresztül bemutató virtuális kiállítást is készített, ami már a PIM honlapján is elérhető.  Mindemellett az év során az Ottlik Géza Emlékévhez kapcsolódóan lesznek gödöllői, kőszegi és PIM-es programok is. A kiállítás rendezői: Kovács Ida irodalmi muzeológus, irodalomtörténész és Wernitzer Julianna irodalomtörténész.

Ha helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, Öné lehet két belépőjegy a kiállításra. A megfejtéseket június 27-én 12 óráig várjuk.

Ottlik Géza Iskola a határon című regénye egy katonai alreálgimnáziumban játszódik, ahol Ottlik a valóságban is tanult. Az épület ma is oktatási intézményként működik, de nem katonai iskolaként. Melyik városban található ez az iskola?