György

Renzo Piano 77 millió euróból építkezik

2012.06.22. 08:11

Programkereső

A Pritzker-díjas olasz sztárépítész tervei alapján június 19-én tették le Spanyolország új művészeti központjának alapkövét, ahol a terebélyesedő gazdasági krízis miatt amúgy lefaragták a kulturális költségvetést.

A létesítmény a Botin magánalapítvány részére épül az ország északi részén, az Atlanti-óceán partján fekvő Santanderben. A spanyol Santander bank feje és az alapítvány vezetője, Emilio Botin szerint ez a művészeti, kulturális központ "világszerte referenciapont lesz a kiállítások számára". A 77 millió euróból készülő centrum megnyitóját a tervek szerint 2014. június 1-jén, az alapítvány fennállásának 50. évfordulóján tartják. Ez az első épület, amelyet az olasz Renzo Piano (a párizsi Pompidou Központot is az ő nevéhez fűződik) Spanyolország számára tervezett.

Renzo Piano - a Centro Botin tervei
Renzo Piano - a Centro Botin tervei

A központ évi 12,5 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat és tárlatok mellett művészeti, illetve kulturális projekteket menedzselhet. A programnaptárért Vicente Todoli, a londoni Tate Modern egykori igazgatója lesz felelős. Bár a Centro Botin a nemzetközi művészet fajsúlyos szereplője kíván lenni, a központ nagy hangsúlyt fektet majd a helyi művészek támogatására is - emelte ki Emilio Botin. Reményei szerint a kiállítóhelynek évente 200 ezer látogatója lesz, ami a jelentős érdeklődés segítheti az egész térség gazdaságának fellendülését.

Renzo Piano - a Centro Botin tervei
Renzo Piano - a Centro Botin tervei

A központ hatezer négyzetméteren létesül, fő elemei a "fény" és a "tenger" lesznek. A kiállítóhelyiségek mellett ezer ember befogadására alkalmas amfiteátrum és koncertek, workshopok és vetítések számára alkalmas terek is lesznek. A vállalkozás nagysága sokakat megdöbbentett Spanyolországban, ahol a bankszektor az Európai Uniótól érkező, akár 100 milliárd euróra is rúgó segéllyel tud csak talpon maradni. A bankvezér Botin saját vagyonából áldoz 77 millió eurót a központra.

Renzo Piano - Central Saint Giles, London
Renzo Piano - Central Saint Giles, London