Béla

Keresd a nőt!

2012.06.30. 13:18

Programkereső

Gödöllőn idén minden a nőkről szól - most épp annak a lakók által megszavazott 82 nőnek a bemutatását célzó kiállítás van napirenden a Polgármesteri Hivatal első emeleti galériájában, akik szerintük nagy hatással voltak (és vannak) az őket körülvevő világra. Péterfi Csabát, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatóját, a tematikus évek menetrendjét eldöntő bizottság egyik tagját, egyben a nők éve kitalálóját az MTI kérdezte.

Titkok, bálok, utazások

A tavalyi barokk év sikerén felbuzdulva most is egy körülbelül húsz fős, zömmel a városban működő kulturális intézmények vezetőiből álló bizottság gondolkodott a tematikán. Mivel 2012-ben ünneplik Ferenc József felesége, Erzsébet királyné születésének 175. évfordulóját, a nő mint kulcsszó adta magát. Az elmúlt bő öt hónapban számos nagysikerű rendezvényre került már sor. A programsor a Gödöllőn szép napokat eltöltő Blaha Lujza színészi pályafutását és a várossal kapcsolatos emlékeit bemutató tárlattal kezdődött március elején. A Kerényiné Bakonyi Eszter muzeológus állította össze az anyagot, ahol a festményeken, fényképeken és színházi plakátokon kívül a színésznő több, a Budapesti Történeti Múzeum Blaha-hagyatékából származó személyes tárgyát is meg lehetett nézni.

Blaha Lujza
Blaha Lujza

A március 31-i jótékonysági koncerten az elmúlt tíz év helyi díjazott művészei léptek fel a királyi kastélyban. Az április 8-i Ibolya-nap mellett nemrégiben az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva a gödöllői könyvtár tíz éves jubileumáról emlékeztek meg, összekötve a könyves ünnepet az Erzsébet királyné és udvarhölgyei című kiállítás megnyitójával. Az eredeti pompájában felújított gödöllői kastély Rudolf-szárnyában nyílt Titkok, bálok, utazások című tárlaton részben eddig még ki nem állított holmik, például különféle csipkék, kesztyűk, díszes ládikák, illatszeres dobozok idézik fel az udvari szolgálat titkait.

A királyné körül tevékenykedő, őt külföldi útjaira is elkísérő női segítők öt tagja mellett persze Sisi is megelevenedik a kiállított tárgyaknak köszönhetően. Meg lehet nézni a királyné egyik eredeti kalapját, legyezőjét, csipke stóláját és cipőjét, az udvari bálok kellékei közül pedig a ruhákon kívül különösen figyelemre méltó az a két csokoládépapír, amit a Vendéglátó-ipari Múzeumból hoztak el a szervezők (a bálozók általában csipkével díszített, különleges portrékkal ellátott papírba csomagolt csokoládét kaptak ajándékba).

Erzsébet királyné - Sisi
Erzsébet királyné - Sisi

Sebestény Mártától Margaret Thatcherig

A tavalyi EU-elnökség alkalmából felújított királyi lovardában június elején koronázási hétvégét is tartottak, most pedig három fotókiállítás keretében mutatnak be olyan nőket, akik nagy hatással voltak környezetükre - mondta Péterfi Csaba. A világot formáló nőkről a döntés a lakosok bevonásával született: Gödöllő honlapján és a helyi lapban közzétett közvélemény-kutatás eredményeként kétszázan írták meg saját tippjüket - természetesen zömmel nők válaszoltak. Három kategóriában lehetett szavazni: a már nem élő fontos nőkre, a ma is aktívan tevékenykedő, nemzetközileg is ismertekre és a hazai hírességekre. Az összeállításba végül 82 hölgy, közöttük 37 magyar került be - közölte az igazgató.

A június 16-án megnyílt kiállítás szereplői között találjuk például Sebestyén Mártát, a magyar zenei élet egyik kiemelkedő alakját, Kálmán Olgát, akinek műsorai meghatározóak a magyar televíziózásban, vagy Egerszegi Krisztinát. A voksok alapján bekerült Pécsi Ildikó színművész, Gödöllő díszpolgára és Tétényi Éva is, akit az egyik legkarakánabb politikusnőként tartanak számon - említette Péterfi Csaba, érdekességként hozzáfűzve: a magyar parlament női képviselői közül alig kapott szavazatot valaki.

II. Erzsébet (Banksy)
II. Erzsébet (Banksy)

A nők külföldi példaképeire áttérve a beérkezett voksok alapján az idén gyémánt jubileumát ünneplő II. Erzsébet királynőt, J.K. Rowlingot, a Harry Potter-könyvek szerzőjét, a ma is sokak által Vasladyként emlegetett Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt és az idén Oscar-díjat nyert (Thatchert alakító) Meryl Streepet emelte ki. Mint mondta, Angela Merkelt és a divat nagyasszonyát, Coco Chanelt is többen jelölték. A már nem élő híres nők közül Teréz anyát, Sisit, a bibliai Évát és Szűz Máriát, vagy például Szép Helénát választották a gödöllőiek.


A még hátralévő tematikus programokkal kapcsolatban az igazgató említette, hogy a nők éve jegyében rendezik meg idén az augusztusi barokk kastélynapokat, a szeptemberi vadásznapot és novemberben a Sisi emlékének szentelt országos vers- és prózamondó versenyt is. Emellett év végéig számos hangverseny és kiállítás is lesz még.