Csilla, Noémi

"Megyünk a Gellértbe fürödni, nem jössz?"

2012.07.13. 09:02

Programkereső

Petya prózai kérdése Zsófitól a Moszkva térben a címbeli helyen hangzik el éjjel 1-kor. Persze nem Csak Török Ferencet ihlette meg Budapest eme csodás tere: a Mai Manó Házban Móricz Simon képeit lehet megnézni róla, sok más nagyon ritkán látott fotó mellett.

Móricz Simon: Moszkva tér 2004-2005 (június 29. - augusztus 05.)
Egy nagyváros bonyolult, gyakran ellentmondásokkal teli, sokféle minőséget ötvöző szerkezetében mindig kialakulnak és fontossá válnak csomópontok, melyek egységbe foglalják a privát és a nyilvános szférát, olykor összemosva a határokat. Mindig a napszaknak megfelelő élet zajlik rajtuk, mint egy végeláthatatlan előadás az azonos díszletek között. Móricz Simon a Moszkva tér életébe sűríti a nagyváros mindennapjait hajnaltól hajnalig. A részben megmutatva az egészet, egy tér életében a nagyvárosi lét működésének esszenciáját térképezi fel az őt jellemző munkamódszerrel. Mint választott képtörténeteiben, ebben is elmesél. A történéseket saját ritmusukban figyeli. Meglátja, érzi és meg is mutatja a rejtett összefüggéseket: a pillanatban megjelenő sorsokat, az események ismétlődésében kirajzolódó mintákat. Mi pedig ha időt szánunk rá, akkor egy közismert hely ismeretlen arcait is megismerhetjük most fekete-fehérben megrajzolva.
A kiállítás kurátora: Csizek Gabriella.

Mai Manó Ház: Móricz Simon - Moszkva tér 2004-2005
Mai Manó Ház: Móricz Simon - Moszkva tér 2004-2005

Ritkán látott képek (június 21. - szeptember 16.)
2010 nyarán rendezte meg a Magyar Fotográfusok Háza a Ritkán látott képek című kiállítás-sorozatának első részét, mely a Magyar Fotográfiai Múzeum (Kecskemét) kincseiből válogatott. A kiállítás-sorozat elindításával a cél az volt, hogy a magyarországi fotográfiai gyűjteményekben megtalálható és a közönség elé sajnálatosan ritkán kerülő képeket bemutassuk. A 2010-es kiállítás sikere után 2012-ben a vidéki múzeumok közgyűjteményeinek fotográfiai anyagaiból mutatja be a Mai Manó a magyar fotótörténet sajnálatosan ritkán látott remekeit. A kiállítással többek között a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a vidéki múzeumok értékes fotógyűjteményeire és az ott végzett magas minőségű szakmai munkára. A Ház művészeti munkatársai, Csizek Gabriella és Kincses Károly kurátorok sok ezer fotográfiát néztek meg az elmúlt hónapokban, hogy a kiállításon szereplő közel kétszáz képet kiválogassák.

Mai Manó Ház: Ritkán látott képek (Brassai: Uszály)
Mai Manó Ház: Ritkán látott képek (Brassai: Uszály)

Alkotók:
André Kertész, Angelo, Brassai, Brassay Zoltán, Csépány Jenő, Fekete Gáborné, Gloviczky József, Gondy és Egey, Harnóczy Örs, Hunyady László, Juan Gyenes, Johann Eilingsfeld, Kabáczy Szilárd, Kálmán Kata, Láng Erzsébet, Martin Munkácsi, Moholy-Nagy László, Müller Miklós, Otto Kagermann, Pécsi József, Pribék Antal, Takács Vince, Vadas Ernő és sokan mások.

A kiállításon részt vevő múzeumok:
André Kertész Fotómúzeum és Emlékház - Szigetbecse, Báthori Múzeum - Nyírbátor, Déri Múzeum - Debrecen, Janus Pannonius Múzeum - Pécs, Jósa András Múzeum - Nyíregyháza, Magyar Fotográfiai Múzeum - Kecskemét, Móra Ferenc Múzeum - Szeged, Szent István Király Múzeum - Székesfehérvár