Konrád

Art deco és modernizmus

2012.07.18. 09:25

Programkereső

Az Iparművészeti Múzeum november 11-ig megtekinthető impozáns tárlata a két világháború közti Magyarország lakásművészetét mutatja be.

Az első világháborút követő két évtized sok változást hozó, izgalmas periódusa az otthon művészetének. A lakásbelsők ebben a húsz esztendőben a pompás, fényűző, erőt és büszkeséget sugárzó nagypolgári miliő felől a funkcionális lakáskultúra irányába mozdultak. A Bauhaus nevével fémjelzett "klasszikus modern" erős hatását modelláló, elegáns art deco, a magyar közízlést mélyen meghatározó eklektika és a népies irányzatok összetett képét rajzolják a korszak lakásművészetének. A nagy háborút követő évek tárgykultúrájára jellemző, hogy ügyel bár a formákra, de valósággal tobzódik a színekben. Utóbbi különösen annak fényében lehet izgalmas felfedezés nekünk, 21. századi múzeumlátogatóknak, hogy a húszas-harmincas évek berendezési tárgyait eddig kizárólag fekete-fehér fényképekről, filmfelvételekről ismerhettük.

Art deco és modernizmus
Art deco és modernizmus

Az Iparművészeti Múzeum közel 440 lakberendezési tárgy kiállításával mutatja be a két világháború közti Magyarország művészi igényű bútorait, kiegészítőit, illetve belsőépítészek iránymutatása nyomán létrejött enteriőröket. Heverőket, pipereasztalokat, szőnyegeket, szobrokat, kényelmes karosszékeket látunk. A legbefolyásosabb művészegyéniségek - Kozma Lajos és Kaesz Gyula - munkái mellett egykor sokat foglalkoztatott, mára viszont már-már feledésbe merült kitűnő tervezők: Kovács Zsuzsa, Fränkel György, Kóródy György, Vágó Pál, Nagy Károly bútorait, dísztárgyait, textíliáit is újra felfedezhetjük.

A lakást, az otthont középpontba állító tárlat egyúttal alkalmat ad arra is, hogy átfogó képet nyújtson a magyar iparművészet e fényes, komoly nemzetközi sikereket is felvonultató időszakáról. A Gádor István, Gorka Géza, Kovács Margit, Márkus Lili, Zilzer Hajnalka keramikusok, P. Szabó Éva, Pekáry István, Vértes Árpád textilművészek, az alkalmazott grafikával foglalkozó Lukács Kató és más igen tehetséges alkotók műtermeiből, műhelyeiből kikerült remek tárgyak és tervek, a közönség ízlését befolyásoló sajtótermékek, a hazai lakberendezési vásárok, külföldi kiállítások dokumentumainak sokasága igazán színes összképet nyújt a korszakról.

Az Iparművészeti Múzeum saját gyűjteményi anyaga mellett társintézmények, gyűjtők és magánszemélyek műtárgyaiból összeállított kiállításon több, korábban még soha be nem mutatott darab is szerepel. A tárlathoz neves szerzők közreműködésével készült, gazdagon illusztrált katalógus, valamint múzeumpedagógiai program is társul.