Csilla, Noémi

Művészet mindenkinek

2012.07.22. 09:14

Programkereső

A világ első iparművészeti múzeumának bemutatkozása nemcsak visszatekintésre ad alkalmat, hanem az intézményi küldetés végiggondolására is.

Milyen tárgyakkal vették körül magukat az emberek az iparosodás korában? Mit tekintettek szépnek, mi volt számukra mintaadó? Modern probléma-e a tömegtermelés igénytelensége? Miért jöttek létre az iparművészeti múzeumok, és mit is jelent egyáltalán az iparművészet? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kínál választ a budapesti Iparművészeti Múzeum Művészet mindenkinek című, a londoni Victoria & Albert Museummal közös tárlata. A kiállítás a világ első iparművészeti múzeumának másfél évszázaddal ezelőtti alapítására, illetve gyűjteményének fejlődésére tekint vissza. Az intézmény az 1851-es londoni világkiállítás sikere nyomán 1852-ben jött létre. Az anyag, amelyet brit kurátorok állítottak össze, a kezdeti lépésektől egészen napjaink kortárs gyűjtéséig mutatja be Victoria & Albert Museum történetét. Mintegy 350 tárgy szerepel a kiállításon, melyeknek többsége egyenesen Londonból érkezett, ám a tárlatot más, hasonló profilú múzeumoktól - a többi közt az Iparművészetiből - kölcsönzött műtárgyak is színesítik.

Művészet mindenkinek - A Victoria & Albert Museum és az Iparművészeti Múzeum közös kiállítása
Művészet mindenkinek - A Victoria & Albert Museum és az Iparművészeti Múzeum közös kiállítása

A Művészet mindenkinek tizenhat fejezetben mutatja be a Victoria & Albert Museum történetét az előzményektől az oktatási tevékenységen, illetve az iszlám és a keleti anyag gyűjtésének küldetésén át egészen a kortárs tárgyak beszerzéséig. A vendégkiállítás az Iparművészeti Múzeum küszöbön álló megújulásának idején nemcsak a visszatekintésre, hanem az intézmény küldetésének és eredeti funkciójának ismételt végiggondolására is alkalmat adhat. Hiszen - ahogy az alapítás idején - London ezúttal is példaként szolgálhat Budapest számára. A kiállítás 2012. június 15-től szeptember 16-ig tekinthető meg.