Benedek

2,2 milliárd a megyei múzeumoknak

2012.08.10. 10:26

Programkereső

A könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatok támogatására a központi költségvetésből összesen 17,6 milliárd forint áll majd a települési önkormányzatok rendelkezésére 2013-ban - erősítette meg L. Simon László kultúráért felelős államtitkár augusztus 8-án.

A könyvtárak 2,876 milliárd forintot kapnak, 1,743 milliárd forintot pedig ezek a könyvtárak a kistelepülési könyvtári feladatok ellátására fordíthatnak. A megyeszékhelyek által fenntartott megyei hatókörű múzeumok esetében a rendelkezésre álló keretet többek között az intézmények látogatottsága, a kezelt gyűjtemény és az ellátandó terület nagysága alapján fogják elosztani, amiről L. Simon egyeztetett az érintett önkormányzatok képviselőivel - olvasható a kultúráért felelős államtitkárság közleményében.

Ezeknek a támogatásoknak a célja az, hogy segítsék a hamarosan átadandó intézmények önkormányzati működtetését. A fennmaradó mintegy 10,5 milliárd forint valamennyi települési önkormányzat közgyűjteményi és közművelődési feladatellátását fogja segíteni, és lehetőség nyílik érdekeltségnövelő támogatásokkal, valamint egyéb pályázatokkal is hozzájárulni az önkormányzatok kulturális feladatellátásához.

L. Simon László
L. Simon László

L. Simon László júniusi kinevezése óta két alkalommal egyeztetett erről a kérdésről a megyeszékhelyek polgármestereivel és alpolgármestereivel, többször találkozott ez ügyben szakmai szervezetek képviselőivel, a rendelkezésre álló jövő évi források elosztásáról a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács (KÁÉT) ülésén számolt be. A kultúráért felelős államtitkár sajnálatosnak tartja, hogy a július 16-án rendezett KÁÉT-ülésen az önkormányzati oldalt csak két szervezet képviseltette.

A Gémesi György vezette Magyar Önkormányzatok Szövetsége meghívót kapott, de nem volt jelen, így a szervezet elnökének sem volt alkalma első kézből tájékozódni, illetve véleményét szakmai körben kinyilvánítani. L. Simon László komoly eredménynek tartja, hogy a korábban eltörölt közművelődési normatíva által biztosított forrás visszakerül a rendszerbe, amit a legutóbbi KÁÉT ülésen a szakszervezeti oldal is jelentős eredményként értékelt. Az intézmények átadása nem jelentheti azt, hogy finanszírozásukat teljes egészében az állam vállalja magára, hiszen abban - a korábbiakhoz hasonlóan - a fenntartó önkormányzatoknak is szerepet kell vállalniuk - hangsúlyozta az államtitkár.