Benedek

Miénk az utca!

2012.08.17. 08:56

Programkereső

Vivian Maier neve pár éve robbant be a köztudatba, azóta pedig a huszadik század egyik kiemelkedő fotósaként tartják számon - a Mai Manóban szeptember 20. és január 6. között lehet megnézni a képeit. November 4-ig párhuzamosan, szintén szeptember 20-tól Nadja Massun mexikói munkáit is bemutatja a ház: az Alice Zapata országában című kiállítás a Mexikói Nagykövetséggel együttműködésben valósul meg.

Vivian Maier

A fotós munkáit egy véletlen folytán fedezte felegy amerikai ingatlanközvetítő, John Maloof 2007-ben - azóta az alkotó különleges története és képei szinte az egész világot bejárták. A dadaként dolgozó francia és osztrák-magyar származású Vivian Maier fényképezőgépe mögébújva - hiszen őt magát csak visszatükröződésekben vagy épp árnyportrékonkeresztül láthatjuk, - New York és Chicago utcáit járva az urbánus Amerika legérdekesebb csodáit éskülönleges pillanatait örökítette meg az ötvenes évektől kezdve egészen akilencvenes évek végéig.

Vivian Maier: Florida, April 7, 1960 - részlet (Mai Manó Ház)
Vivian Maier: Florida, April 7, 1960 - részlet (Mai Manó Ház)

 A több mint százezer negatívot tartalmazó életműaz úgynevezett utcai fotográfia műfajának értékes elemévé vált. Ez idáig azEgyesület Államokban, Angliában, Németországban, Dániában és Norvégiábanállították ki munkáit, számos cikk, valamint egy könyv is megjelent róla2011-ben Vivian Maier: Street Photographer címmel. Kiállítása a MagyarFotográfusok Házában egyszerre hozza el ezt a különleges fotográfiai hagyatékota magyar közönségnek, valamint tiszteleg a Street Photography újjáéledő műfajaelőtt. 

Nadja Massun

Nadja Massun francia-magyar származásúfotográfus, mexikói festőművész férjével és két lányávalközel húsz éve él Mexikó déli fekvésű Oaxaca államában. Eredetilegszociológusnak készült, később az ENSZ menekültügyi szervezeténéltevékenykedett, illetve őslakos közösségekkel dolgozott együtt fejlesztésiprogramokban. 2000-től a CentroFotográfico Manuel Alvarez Bravo műhelyében sajátította el a fotográfiafortélyait, több egyéni és csoportos kiállításon vett részt. A Mexikói Nagykövetség (Budapest) és a MagyarFotográfusok Háza közös szervezésében megvalósuló Alice Zapata országában című kiállítás Mexikó világának színesarcait, mágikus helyszíneit mutatja be. Képei felfedezni engedik az egykoriMexikót, illetve azt, ahogy a ma hagyományai tovább őrzik az ősi hagyományokat.

Nadja Massun: Alicia en el pais de Zapata (Mai Manó Ház)
Nadja Massun: Alicia en el pais de Zapata (Mai Manó Ház)

A Mai Manóban éppen látható, Benkő Imre Sziget-képeiből készült kiállításról kritikánkat itt olvashatják.