Klaudia

Magasfeszültség, Dél-Amerika, démonkodás

2012.08.30. 09:35

Programkereső

A Trafó Galéria őszi kiállításprogramjában jönnek modellezett látványokról készült fotók, absztrakt videós fiatal dél-amerikaiak, totális hang és fény-installációk.

Budapest egyetlen valódi közép-méretű kortárs kiállítótereként a Trafó Galéria 2012 őszének folyamán is hidat képez majd a kisebb innovatív kiállítóhelyek és a nagy reprezentatív intézmények programja között progresszív, kísérletező kortárs művészeti kiállítások létrehozásával (a Trafó igazgatóváltása körüli huzavona kapcsán tavasszal utánajártunk a kiállítótér helyzetének). Az őszi évadának tematikája az eddigi kollektív, a régió történelmét feldolgozó kiállítások után az individualitás új globális hullámával összhangban, a képzőművészek egyéni megszállottságból fakadó privát kutatási területekre helyezi a hangsúlyt.

Az őszi program szeptember 5-én 19:00-kor veszi kezdetét az évad első kiállítás-megnyitójával. Szabó Dezső Munkácsy Mihály-díjas képzőművész Magasfeszültség című legújabb fotósorozatát bemutató önálló kiállítását Horányi Attila nyitja meg. Egy a sorozatra épülő mozgóképes munkát is látni lehet majd, a rendkívüli előkészületet igénylő, komplex projektet egészében dokumentáló werk-fotók mellet. Szabó Dezső több mint egy évtizede foglalkozik a fotó képzőművészeti alkalmazásának lehetőségeivel, a két terület között húzódó határvonal újraértelmezésével. A művész az elmúlt 12 évben - analitikus monokróm festészeti programja után - modellezett látványokról készült fotókat hozott létre, amik a mostanihoz hasonló szimulációs technikával készültek.

Trafó Galéria: Szabó Dezső - Magasfeszültség
Trafó Galéria: Szabó Dezső - Magasfeszültség

Szabó Dezső megszállottan kutatja a valóságteremtés és újrateremtés lehetőségeit: extrém-természeti és fizikai jelenségek látványainak modellezéséhez pedig ködgépek, pirotechnika, vízáramoltatók és más speciális berendezések széles tárházát használja fel. A művész legújabb, laboratóriumi körülmények között készített felvételeit egy erre a célra épített Tesla-transzformátor segítségével hozta létre, aminek 20-40 centiméteres elektromos kisülései a nyári viharok közben létrejövő villámok kicsinyített másai. A természeti-fizikai jelenségek kiválasztása ugyanakkor tudatos folyamat eredménye: a művész ezek által kritizálja vizuális kultúránk reflektálatlan szenzáció-hajhászatát, aminek sajátos leágazásai az ismeretterjesztő csatornák katasztrófa-filmjei.

November elején egy dél-amerikai származású fiatal alkotók műveiből nyíló csoportos kiállítás érkezik a Trafóba. A galéria ezzel a kiállítással a nemzetközi intézményrendszerben már több éve domináns hangot jelentő dél-amerikai hullámot szeretné a magyar közönség számára is elérhetővé tenni. Daniel Jacoby, Tamara Kuselmann, és az argentin születésű, jelenleg Londonban élő, de Budapesten tanult Vass Miklós munkái is mind konceptuális gyökerekkel rendelkeznek. A fiatal alkotók lokális tradíciójuknak is köszönhetően olyan anyagtalan műveket hoznak létre, olyan absztrakt installációkat, videókat mutatnak be, amelyeknek tartalmát összefűzi az elemi történetmesélési kedv, narratív intenció.

Trafó Galéria: Szabó Dezső - Magasfeszültség
Trafó Galéria: Szabó Dezső - Magasfeszültség

December folyamán, a 2012-es év zárásaként Komoróczky Tamás legújabb önálló kiállítását nyílik meg a Trafó Galériában. A több évig Berlinben élő és alkotó Komoróczky - aki az Újlak Csoport egyik alapító tagja, valamint a Velencei Biennálé magyar pavilonjában is szerepelt már korábban - egy totális és démoni videó-, hang és fény-installációt mutat majd be.