Emőke

Fogamzásgátlás és Abortusz Múzeum Bécsben

2012.09.03. 09:09

Programkereső

Az idén ötéves intézmény a mai napig egyedülálló a világon. Eddig húszezren látták a kiállítást, ami körülbelül ezerötszáz tárgyon, ezer újságcikken és ugyanennyi könyvön keresztül mutatja be a nem kívánt terhesség elleni védekezést a korai évszázadoktól egészen napjainkig.

"Orvosként csupán korlátozott számú embert tudok felvilágosítani a termékenységről és arról, hogy miként bánjon vele okosan. Tudósként már több embert. De az egész világnak csak egy múzeummal tudom megmutatni a nem kívánt terhesség elleni biztonságos védekezés és az orvosi terhességmegszakítás módszereit" - vallja a múzeum alapítója, Christian Fiala, aki több mint húsz éve praktizál nőgyógyászként. A természet körülbelül tizenöt terhességet tervezett be egy nő életébe, amiből aztán tíz végződik szüléssel. A tíz gyermekből hét utód nő fel, ez a szám azonban a legtöbb korban és a legtöbb kultúrában túl sok. Éppen ezért "az emberek már a kezdetektől fogva megpróbálták szétválasztani a szexualitást és a termékenységet" - mondja Fiala.

Fogamzásgátlás és Abortusz Múzeum, Bécs
Fogamzásgátlás és Abortusz Múzeum, Bécs

Casanova például egy fél kifacsart citromból fabrikált zárókupakot a méhszájra, a férfiak pedig egészen a 20. századig használtak birkabelet óvszerként. A kiállítás nemcsak a terhesség elleni védekezés különböző módszereit és eszközeit mutatja be, hanem külön fejezetet szentel a terhességi teszteknek is. Az ókori Egyiptomban a nőknek például egy sörből és datolyából készített kását kellett meginniuk, ha meg akarták tudni, hogy terhesek-e vagy sem. "A nők mindig is alkalmaztak terhességmegszakítási módszereket - függetlenül attól, hogy az legális volt-e vagy sem" - mondja Fiala. A kiállítás természetesen a mai helyzetről és lehetőségekről is tájékoztat.