József, Bánk

Kinetikus videófal

2012.09.04. 10:25

Programkereső

Túlélők fala néven új installációt avattak a Holokauszt Emlékközpontban a Jövő múzeuma program keretei között - a munkát augusztus 28-tól nyitvatartási időben lehet megnézni a Páva utcai intézmény zsinagógaterében.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design tanszékével együttműködve, Kovács Nóra Patrícia hallgató tervei alapján készült el a húsz interjút bemutató interaktív munka. Az ünnepélyes megnyitón Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az Emlékközpont számára fontos a túlélők történetét a fiatalok számára érthetően és érdeklődésüket felkeltve eljuttatni. "Közvetítő nemzedék vagyunk sok-sok kötelezettséggel, hiszen a túlélők által elmondottaknak felmérhetetlen erkölcsi és bizonyító ereje van. Az üldöztetés és újrakezdés megszenvedői, szemtanúi... Ők azok, akik elmondhatják, hogy a valóságban kivel, hol és mi történt."

Holokauszt Emlékközpont, épület
Holokauszt Emlékközpont, épület

Kovács Nóra Patrícia elmondta, hogy mikor az Emlékközpontba látogattak  csoporttársaival, az épületet és az épület részeiként létrejött emlékhelyeket, a kiállítás objektivitását egyaránt pozitívnak látták mindannyian. Hiányoltak azonban egy helyet, vagy egy utolsó motívumot, gesztust, amely egyfajta lezárással engedné el a látogatót. Ezt követte a tervezés folyamata, melyben Erhardt Miklós és Szirtes János, a MOME Média design tanszékének vezetője segítette munkájukat. A megvalósításhoz Karcis Gábor és Mórász Dávid szintén Média design szakos MOME hallgatók is hozzájárultak programozói munkájukkal.

"Mindenképpen azt szerettem volna elérni, hogy az átélés mellett a néző megértse azt, ami az óriási tömegek elhurcolásának tragédiájával párhuzamosan történt, az egyéni életek szörnyű megaláztatását.  Azt gondolom, hogy ennek kiemelése által van arra esély, hogy a megemlékezés igazán személyes legyen annak is, akinek esetleg semmilyen személyes kötődése nincs a vészkorszak tragédiájához. Az installáció egyfajta törekvés egy személyesebb kapcsolat kialakítására a történelemmel."

Holokauszt Emlékközpont: Túlélők fala (Kovács Nóra Patrícia, Karcis Gábor, Mórász Dávid) MOME media design
Holokauszt Emlékközpont: Túlélők fala (Kovács Nóra Patrícia, Karcis Gábor, Mórász Dávid) MOME media design

Tervezőként fontosnak tartotta kifejteni azt is, milyen szerepe van vagy lehet az emlékezésnek a fiatal korosztály számára. "A személyes tartalma egy ekkora tragédiának elengedhetetlen része az emlékezésnek. Az átélés és együttérzés, valamint a saját életünkkel való párhuzamok megtalálása mind olyan élmények, amiket megélünk, amikor emberek sorsáról hallunk. Ezeken keresztül értjük meg a világban betöltött helyünket, értelmezzük újra emberi kapcsolatainkat és céljainkat. Akaratlanul is párhuzamot vonunk a saját életünkkel, és esetleg elképzeljük magunkat mások sorsában. Tudjuk, hogy a vészkorszak idején az emberi élet ellen elsöprő mértékű hadjárat indult, de a túlélők egyéni tragédiáit figyelve döbbenünk rá igazán, mennyire erősnek kellett lenni ahhoz, hogy megőrizzék emberségüket a legnehezebb időkben is."

Végül Dr. Lebovits Imre túlélővel, a Holocaust Közalapítvány Felügyelő Bizottságának elnökével, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi Könyvtára nyugalmazott főigazgatójával együtt elindította a videófalat, ami Antal Blanka, Bános Tibor, Barok Ágnes, Bíró Sándor, Engel Joli, Kovács Dénes, Müller Ágnes, Rappaport Zoltán, Schiffer Pál, Sugár Vilmos, Vadász Ferenc, Valló Tamás, Verő Gábor, Amir Miriam, Arni Chava, Reubeni Éva, Rosenblum Lea, Révész Márta, Várdi Eszter és Weiszer Miriam életinterjúiból mutat be részleteket. Az életinterjúkat  a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványa - A Vizuális Történelmi és Oktatási Intézet és Pécsi-Pollner Katalin készítette.