Irén, Írisz

Megindult a visszaszámlálás!

2012.09.09. 14:20

Programkereső

Szeptember 15-én és 16-án kerül megrendezésre a Kulturális Örökség Napjai. Küldjön levelet a jövőnek, nézzen be a kulisszák mögé, lépjen be olyan terekbe, ahová amúgy nem tudna!

Vannak olyan helyszínek, melyek csak ezen a hétvégén látogathatóak. Budapesten ilyen például a Sándor Palota vagy a Brit Nagykövetség, Pécsett az egykori Líceum Söröző (melyet nemsokára átalakítanak), Szegeden az Öreg hölgynek is becézett víztorony, Iszkaszentgyörgyön az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély vagy Kőszegen a Rajnis utca 12. szám alatti magántulajdonú lakóház. Az általában is a látogatók fogadására szakosodott intézményekben, például a múzeumokban, a könyvtárakban, vagy a színházakban ilyenkor olyan helyekre is beengedik az érdeklődőt, melyek általában zárva vannak a közönség előtt. Raktárakba, műhelyekbe lehet benézni és a helyszíneken különleges kiállításokkal, tárlatvezetésekkel készülnek. A szombathelyi Weöres Sándor Színház a kulisszák mögé enged bepillantást, majd az éppen folyó próbákat lehet megnézni. A tájházak különleges, anekdotázó tárlatvezetésekkel a tájra jellemző ételek kóstoltatásával várnak mindenkit.

Kulturális Örökség Napjai 2012
Kulturális Örökség Napjai 2012

Gyerekkel is érdemes elindulni, szinte valamennyi helyszín gondoskodik róluk például játszóházakkal, kézműves foglalkozásokkal, vagy bábelőadással. Kifejezetten a 7-12 éves korosztálynak való a Vadlesen a Terézvárosban séta, ahol az Andrássy út körüli épületek homlokzatait lehet megnézni távcsövekkel felszerelve. A gyerekek megtudhatják, mit szimbolizálnak a homlokzatok állatfigurái, hogyan kerültek oda, közben várostörténetet és építészetet tanulhatnak sok-sok játékon keresztül. A kicsit nagyobbak a Pál utcai fiúk nyomába eredhetnek. A sétán kiderül, hol volt a grund, honnan gyűjtötték a gittet, hol az a medence, amiben Nemecseknek el kellett bújnia. Aki Pécsett a Király utcában sétál, a 19-20. század fordulójának hangulatát szívhatja magába, amit nemcsak az épületek közvetítenek, hanem korhű ruhába öltözött járókelők is, akik a forgatagból néha előtűnnek. Lelkes hely- és várostörténészek településeket, településrészleteket mutatnak be, de lesz kerékpáros régészeti családi túra is Kunszálláson, amely a Templomhalomhoz indul.

Kulturális Örökség Napjai 2012
Kulturális Örökség Napjai 2012

A KÖN idei témája az Örökölt üzenet. Az Országgyűlési Könyvtárból üzenni lehet a jövőnek egy erre a célra megnyitott vendégkönyvben, vagy egy az Országgyűlési Könyvtárhoz kötődő tárgyat lehet ládába helyezni, amit aztán lezárnak és félretesznek a jövő könyvtárosainak. Emellett az érdeklődők megnézhetik, milyen volt egy könyvtári munkahely a régi időkben, szabadon vizsgálhatóak régi dokumentumok, az egykori beszerzési napló vagy a panaszkönyv is. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. szeptember 15-én indítja útjára a Kerekedj fel közös örökségkommunikációs projektjét, melyben húsz töltőállomáson húsz műemlék látogatására buzdítja az arra járókat, játékkal, matricagyűjtő mappával és még sok minden mással. A hétvégén ezek a helyszínek is látogathatóak lesznek. Aki még érez magában erőt, este kiváló templomi koncerteken, előadásokon vehet részt a Templomok éjszakája keretében, vagy művelődési házak programjaihoz csatlakozhat a kultúrházak.hu keretében.

A 700 helyszínen futó programok közül a KÖN oldalán vagy a Fidelio különszámából válogathat.