Sándor, Ede

Ernst 100 Utcafesztivál

2012.09.12. 15:39

Programkereső

A Nagymező utca Andrássy út és Király utca közötti szakaszán szeptember 15-én és 16-án szülinapi bulit tart a múzeum: képzőművészeti akciók, irodalmi, tánc-és gyerekprogramok, filmvetítés, tárlatvezetés és persze koncertek is lesznek. Na meg kiderül az is, mi az az ökoszobrászat.

A kiállítóhely a műgyűjtőként elhíresült Ernst Lajosról kapta a nevét, aki a kortárs képzőművészet elkötelezett támogatójaként szinte teljes vagyonát erre az épületre áldozta. Az Ernstben éppen egy nagyágyú, Aj Vej-vej fotókiállítását lehet megnézni: szombaton Készman József (a kurátorral a megnyitó előtt beszélgettünk), vasárnapi pedig Boros Lili tart tárlatvezetést. A közösségi filmforgalmazással foglalkozó magyarhangya az Aj Vej-vejt bemutató, Sundance különdíjas Never Sorry című dokumentumfilmet hozza el az utcafesztiválra - a vetítés szombaton 21:00 órától a múzeumban lesz.

Aj Vej-vej: Lower East Side Restaurant, 1988 (Ernst Múzeum)
Aj Vej-vej: Lower East Side Restaurant, 1988 (Ernst Múzeum)

A centenáriumot ünneplő két nap alatt lehet majd élő óriás társasjátékban is játszani, szecessziós arcfestést kérni, írók és költők felolvasását hallgatni (Bódis Kriszta, Cserna-Szabó András, Kerékgyártó István, Darvasi László, Saly Noémi, Háy János, Kemény István, Szávai Géza), kortárstáncot (Radioballet) és improvizációs színházat (Momentán Társulat) nézni, képzőművészeti performanszot figyelni (Béki istván, Szirtes János, Szombathy Bálint), könyveket csereberélni, vagy részt venni public art projektekben. Akár relaxálhatunk kreatív kórusimprovizációkra, belefeledkezhetünk a jazz-be, vagy vasárnap bólogathatunk Lajkó Félix, Rutkai Bori és Bëlga koncerten is - mindezt természetesen megfelelő kulináris élvezetek között. A fesztivál ingyenes.