Emőke

Az ősz hideg, a kiállítás jó

2012.09.17. 11:08

Programkereső

Ha nyáron az aktív tengerpartozás vagy bármi más eltérítette volna a múzeumba járástól, a hétköznapokban lehet pótolni. Képbe jöhet például pályakezdőkkel a KOGARTban, megnézheti hogyan alkotott közöset húsz mozgássérült és ép kortárs képzőművész, vagy bejárhat egy fotós kamarakiállítást a Szépművészetiben.

Friss 2012 - KOGART Ház, október 14-ig
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kilencedik alkalommal rendezte meg fiatalokat bemutató kiállítását. Huszonhat pályakezdő művész munkáit (festményeket, installációkat, videomunkákat és térbe helyezett objekteket) mutatja be a ház - a válogatás a generációra jellemző jegyeket vizsgálja, a közös téma az empátia és a manipuláció. A kurátorok a magyar anyagot a Képzőművészeti Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán és a MOMÉ-n diplomázott művészek alkotásaiból válogatta össze. A Finisszázs, a KOGART-díj és a FRISS 2012 különdíjainak átadása október 12-én lesz.

KOGART Ház: Friss 2012 (Knopf Andrea: Befejezés - részlet)
KOGART Ház: Friss 2012 (Knopf Andrea: Befejezés - részlet)

Újrafestett valóság - Magyar Nemzeti Galéria, október 15-ig
A szájjal és lábbal festők, látható és kevésbé látható fogyatékossággal élők munkáit bemutató tárlat az MNG három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának keretén belül jött létre - tavaly autista alkotók képeit láthattuk (Privát Labirintusok). Az idei, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete együttműködésével létrejött kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a mozgássérült művészek kiemelkedő színvonalú alkotásaira. A kiállítás főtámogatója a Poli-Farbe festékgyár, amely az alkotáshoz szükséges festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket biztosítja több millió forint értékben. A támogatásnak köszönhetően nem csak vászonra és papírra, de farost lemezre, vagy akár a kiállító terem falára is tudtak alkotni a felkért művészek.

Nathan Lerner: Fotó-szem - Szépművészeti Múzeum, november 11-ig
Az 1997-ben elhunyt fotós, festő és iparművész munkáiban a harmincas évektől visszatérő elemmé vált a látás, a szem. Szemeket látunk olló nélkül készült, pszichológiai érdeklődést mutató montázsain, metaforikus életképein. Lerner Chicago vizuális kultúrájának egyik meghatározó alakja volt a múlt században, tanulmányait az 1937-ben alapított Új Bauhausban folytatta. A munkákat a művész özvegye adományozta a múzeum 2010-ben megalapított Fotó- és Médiagyűjteményének.

Nathan Lerner: Fotószem (Szépművészeti Múzeum)
Nathan Lerner: Fotószem (Szépművészeti Múzeum)