Emőke

Puskaporos hangulatban Fraknó várában

2012.09.20. 15:49

Programkereső

Idén harmadik alkalommal, de kora ősszel, szeptember 22-23-ig rendezik meg Fraknó várában a Puskaporos Történelmi Fesztivált.

Az elmúlt években áprilsban megrendezett eseményt idén ősszel tartják, de a hagyományokhoz hűen történelmi csaták, táncmulatságok, és mutatványosok szórakoztatják majd a Soprontól mindössze 30 km-re található Fraknó várába látogató közönséget. Az idei fesztivál különlegessége, hogy szeptember 21-én külön napot szerveznek az iskoláknak, mely során a diákok tematikus tárlatvezetéseken kaphatnak betekintést a "nehéz, de dicső" katonai életbe.

Puskaporos Történelmi Fesztivál, Fraknó vára
Puskaporos Történelmi Fesztivál, Fraknó vára

Napi két alkalommal kerül sor nagyszabású csatákra a várárokban, ahol nyomon követhetőek lesznek a 17. századtól a 19. századig jellemző, különböző támadási módszerek és hadviselési taktikák. A 11.00 órakor kezdődő csata a 360 évvel ezelőtti, 1652-es oszmánok ellen folytatott vezekényi csatát idézi és az ebben a csatában elesett négy Esterházy grófnak állít emléket. A 17. században Magyarország nagy része oszmán megszállás alatt állt. Az oszmán katonák Észak-Magyarország és Szlovákia irányába nyomultak előre, miközben fosztogattak, gyújtogattak és foglyokat ejtettek. A várurak kötelessége volt az idegen csapatok megfékezése, így szálltak szembe az Esterházyak is, gyarmati, altsohli, dobronyai és pápai váraikban a fosztogató török csapatokkal. A vezekényi ütközetre 1652. augusztus 26-án került sor, célja néhány száz a teszéri temetőben fogva tartott keresztény kiszabadítására irányult, azonban a család számára súlyos veszteséggel zárult, négy fiút veszítettek el, köztük a családfőt, Esterházy László grófot is. Délután 14.00 órakor az 1809-es asperni csatára emlékeznek, ahol Napóleon seregei első döntő vereségüket szenvedték el a Károly herceg vezette osztrák csapatoktól. Röviddel az asperni csata előtt lezajlott győri csatában II. Esterházy Miklós is jelentős szerepet vállalt. 

Természetesen a vendégek nem lesznek híján gasztronómiai, zenei és kézműves élményeknek sem, minden időutazó megtalálja a kedvére való szórakozást. Délben ökörsütéssel egybekötött ebéd várja alátogatókat, délután pedig betekintés egy katonai tábor gyalogsági bemutatókkal és tábortűzzel fűszerezett mindennapjaiba. 

Szeptember 21-én kizárólag iskolai csoportoknak tartanak, nekik szóló, speciális vezetéseket. Erre a napra külön bejelentkezés szükséges. A belépők árairól itt találhatnak információkat, de aki történelmi kosztümben érkezik, vagy Kisalföld kártyával rendelkezik illetve két napos fesztiváljegyet vált 50%-os kedvezményt kap a belépő árából!