Béla

Leltárba vett leletek

2012.10.01. 09:01

Programkereső

A 2011-ben az Év Múzeuma díjjal kitüntetett, idén 210 éves Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményének egy szeletét mutatja be: azokat a tárgyakat lehet megnézni, melyek adományozás, hagyatékok vagy vásárlás révén kerültek az intézménybe. Az időszaki kiállítás november 26-ig tart nyitva.

Az első természetrajzi gyűjtemény és tudományos intézet létrehozásának évfordulója alkalmából a szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy milyen pótolhatatlan értékeket őriz az ország egyetlen nemzeti természetrajzi gyűjteménye. A Leltárba véve: 9 643 086 példány - élő nemzeti természetrajzi gyűjtemény című kiállítással a gyarapító adományozók előtt tiszteleg az MTM.

Magyar Természettudományi Múzeum: Leltárba véve: 9 643 086 példány - élő nemzeti természetrajzi gyűjtemény
Magyar Természettudományi Múzeum: Leltárba véve: 9 643 086 példány - élő nemzeti természetrajzi gyűjtemény

A Leltár a Felemelő évszázad című tematikus évekhez kapcsolódó, a 2010-ben és 2011-ben bemutatott Ész-leletek - Természetrajz a XIX. században című kiállítás folytatása, 2013-ban pedig újabb, a természettudományos expedíciók révén gyűjtött anyagokat számba vevő bemutatóval is készül a múzeum. A kiállítás összesen mintegy ezer tárgyat állít ki a jelképesen gyűjteményi fiókokként megjelenő bemutatóegységekben.

Külön szálon bontakozik ki az adományozó személyek sora is, különös, olykor humoros történeteik, amelyek az általuk adományozott tárgyakról vagy a velük kapcsolatos esetekről szólnak. Látható például Kossuth Lajos nagyítója is, aki behatóan tanulmányozta Magyarország növényvilágát. A tárlat egy másik eleme a látvány-preparatórium, ahol azt lehet megnézni, mi történik egy tárggyal, miután bekerül a múzeum falai közé, hogyan lesz például egy virágból herbáriumi lapra préselt növény, vagy milyen konzerválási eljárásokon megy keresztül egy mamutcsont.