Márk

Indul a Magyar Festészet Napja

2012.10.18. 14:27

Programkereső

A mintegy harminc helyszínen futó eseménysorozatban ezúttal a festőnők, valamint a kárpit- és üvegművészek is kiemelt szerepet kaptak, a kiállítások mellett szerveznek beszélgetéseket és műtermek kinyílnak az érdeklődők előtt.

Már 13-án is nyílt tárlat és még október 26-án is lesz kiállítás a Magyar Festészet Napjának égisze alatt. Az esemény széles merítést ad a kortárs hazai festészetből. Az ünnepség hivatalos megnyitója október 18-án, délután öt órakor a Magyar Nemzeti Galériában lesz, ahol ezúttal a teljes szakma, mintegy 165 alkotó egy-egy képét lehet megnézni a Magyar festészet napja. Élő magyar festészet - doyenek, középgeneráció és fiatalok című kiállításon. A rendezvényen kerül sor a már hagyományos életműdíj, valamint a fiatal művészek díjátadására is. A megnyitón Vásáry Tamás karmester és zongoraművész, a rendezvény fővédnöke játszik és mond köszöntőbeszédet.

Magyar Festészet Napja 2012
Magyar Festészet Napja 2012

"A hazai festőszakma több mint egy évtizedes ünnepe a kezdeti egynapos eseményből néhány év alatt egészhetes fesztivállá bővült, és minden évben sikerült újdonságokkal szolgálni" - nyilatkozta Bráda Tibor, festőművész, az alapítvány kuratóriumának elnöke. "A jövőben is meg kell őrizni ezt a lendületet, ezért a kuratórium a staféta továbbviteléhez új, fiatalabb és lelkes festőművészeket is keres." A seregszemlén a befogadó közönség koncentráltan találkozhat az alkotásokkal és a festőkkel. Ismét megnyílt a miniképek kiállítás a Prestige Galériában, ahol száz festő száz képe látható. Szimpóziumot rendeznek Festőnők ma címmel a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény falai között Keserű Katalin, Feledy Balázs, Szabó Noémi és Szakolczay Lajos részvételével és ugyanitt nyit a Női vonal kiállítás.

A kezdetektől a fesztivál központjának számító XI. kerületben emellett Szentgyörgyi Józsefnek, Veszely Ferencnek és Varga Patrícia Minervának is nyílik kiállítása, több koszorúzásra is sor kerül. A Bartók Béla út 1. alatt működik a Sensaria Egyesület is itt működik, ahol hét festőművész (Horváth Krisztián, Horváth Roland, Kovács Lehel, László Dániel, Szabó Ábel, Lőrincz Tamás és Rolik Ádám) nyitott műtermébe látogathatnak el az érdeklődők. A Bazilikában grandiózus gobelingyűjteményt, a Magyar Kárpitművészek Egyesülete tagjainak ötven hatalmas, egyenként hat négyzetméteres műalkotását láthatja a közönség. A Róth Miksa Emlékházban üvegművészeti tárlat tekinthető meg.

A Szolnoki Művésztelep több mint hetven művész alkotásait felvonultató Itt című kiállítása december 15-ig várja az érdeklődőket, a soproni Pannónia Galéria Deák Ilona és Bráda Tibor festőművészek, Bráda Judit bőrdíszműves és Bráda Enikő keramikus iparművészek műveinek ad otthont. Az albertirsai Móra Ferenc Művelődési Házban október 19-én Almásy Ottilia, Babos Zsili Bertalan, Bornemissza József, Bódis Barnabás, Bullet Shih, Katona György, Kelemen Dénes Lehel, Őry Annamária, Szabó Ottó és Szász Tünde alkotásaiból nyílik tárlat. Magyar festészet napja Szent Lukács - az orvosok és a festők védőszentjének - napjához kapcsolódik. A kortárs festészetet bemutató rendezvénysorozat tizenegy évvel ezelőtt a Duna Art Csoport kezdeményezésére jött létre.