Konrád, Tivadar

Kortárs díjeső

2012.10.22. 11:52

Programkereső

Október 18-án átadták a Magyar Festészet Napja Életműdíját, a Maticska Jenő-díjat, 16-án pedig az Év Kortárs Retikülje elismeréseit is.

A Magyar Festészet Napja eseménysorozat szakmai díjait az október 18-án tartott megnyitón, a Magyar Nemzeti Galériában vehették át a nyertesek: az Életműdíjat Veress Sándor László, a Maticska Jenő-díjat Horváth Roland és Szabó Attila kapta. A már évtizedes hagyományra visszatekintő Életműdíj az egyik legrangosabb szakmai elismeréssé nőtt az évek során. Az eddigi díjazottak, Lossonczy Tamás (†), Kokas Ignác (†), Sváby Lajos, Gerzson Pál (†), Deim Pál, Konok Tamás, Bartl József, Breznay József (†) és Szentgyörgyi József voltak. A Magyar Festészet Napja Életműdíját, ahogy a Maticska-díjat is egy olyan döntőbizottság ítéli oda, melynek tagjai a korábbi díjazottak mellett a Magyar Festészet Napja erre felkért kuratóriumi tagjai. A kulturális tárca egy képviselője is benne van a bizottságban, mivel évről évre a minisztérium állja a díjjal járó egymillió forintos jutalmat.

Veress Sándor László: Folyóparti ház
Veress Sándor László: Folyóparti ház

Jelölt az a hetvenedik életévét beöltött mester lehet, aki mögött több évtizedes, elismert életmű áll, munkássága pedig iskolateremtő volt. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat az a profi fiatal alkotó kapja, akinek munkáit a szakma is már korán elismerte. Az idén megosztott kitüntetést L. Simon László államtitkár adta át. A Magyar Festészet Napja kiemelt eseménye, a 165 kortárs magyar festőművészt átfogó kiállítás (Magyar festészet napja. Élő magyar festészet - doyenek, középgeneráció és fiatalok) november 4-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Átadták az Év Kortárs Retikülje Díjat is, profi, amatőr és közönség kategóriákban. A Muzsikus Rádió Kortárs Retikül című műsora még nyár elején írt ki pályázatot design tervezés területén, a fiatal tehetségek megmutatkozási lehetőségének felkarolásának céljával. A beküldési határidőre sok pályamunka érkezett, a szakmai zsűri két lépcsőben választotta ki a nyerteseket. Az október 16-án a Várfok Galériában rendezett átadón a profi díjazott Kocziszky Nóra lett Gustav Klimt Csók című festménye által ihletett munkájával. Az amatőr kategória nyertese Scherer Janka geometrikus díszítőelemek ötvözött pályaművével, a közönségdíjat pedig Czeglédi Alexandra vehette környezettudatos tervezéséért.

Kortárs Retikül pályázat, díjátadó (Várfok Galéria)
Kortárs Retikül pályázat, díjátadó (Várfok Galéria)