Zita, Mariann

Nő a művészvilág legbefolyásosabb embere

2012.10.23. 13:01

Programkereső

Először nem férfi áll a lista élén: az idei ArtReview Power 100-at egy Amerikában született, olasz és bolgár származású kurátor, Carolyn Christov-Bakargiev vezeti. Az 57. helyre bekerült az orosz Pussy Riot punkbanda is.

A tizenegy éves múltra visszatekintő listát az ArtReview magazin novemberi számában teszik közzé évente. Az élén idáig olyan ismert nevek álltak, mint a brit Damien Hirst, a még november 25-ig itthon kiállító kínai Aj Vej-vej, vagy Larry Gagosian amerikai kereskedő és galériatulajdonos. Carolyn Christov-Bakargiev a németországi Kasselban tartott dOCUMENTA(13) kortárs művészeti tárlat kurátoraként érdemelt ki elismerést, amit idén 13. alkalommal rendeztek meg (a gyakorlatilag az egész kisvárost eltartó dOCUMENTA ötévente jelentkezik). A korábban újságok számára is író művészettörténész rengeteg elismerést kapott a száznapos tárlat idei arculatának kialakításáért. Mintegy 860 ezer látogatója volt a Kassel parkjait, galériáit, filmszínházait és vonatállomásait is behálózó kiállításnak, amelyet maga a művészeti vezető felrobbant múzeumhoz hasonlított.

Carolyn Christov-Bakargiev (ArtReview Power 100, dOCUMENTA 2012) - forrás: Wikipedia
Carolyn Christov-Bakargiev (ArtReview Power 100, dOCUMENTA 2012) - forrás: Wikipedia

Mark Rappolt, az ArtReview magazin szerkesztője az idei dOCUMENTA "globális kiterjedését és dicséretes törekvéseit" kiemelve méltatta Christov-Bakargievet. "Nem hinném, hogy pluszpontok járnak a hírnévért" - mondta, arra utalva, hogy a százas listát összeállító bizottság néhány tagja valamivel ismertebb, "kommerciálisabb" neveket javasolt a rangsor élére. "Két tényezővel kell számolni, és mindkettő jól tükrözi a művészet és a való világ közelségét egymáshoz. Az egyik a nagyság, a monumentalitás és a globalizáció iránti igény, a másik a művészet felelősségébe és interaktivitásába vetett hit" - mondta. A lista élmezőnye jól tükrözi mindezt: a második helyre - a tavalyi negyedik után - Larry Gagosian került, míg a szintén galériatulajdonos Iwan Wirthet és David Zwirnert a negyedik, illetve az ötödik helyre sorolták a szakértők.

A tavalyi aranyérmes Aj Vej-vej idén a dobogó harmadik fokáig jutott. Gerhard Richter német művész, akinek absztrakt festménye élő művész esetében új rekordnak számító 21 millió fontért (7,2 milliárd forintnak megfelelő összegért) kelt el a hónap elején a Sotheby's londoni árverésén, a tavalyi 11. helyről idén a hatodik helyre lépett. A 2012-es ranglista legnagyobb ugrása Al-Majassza al-Táni nevéhez fűződik: a katari emír lánya, aki a közel-keleti ország múzeumait tömörítő szervezet vezetője, a tavalyi 90. helyről idén a 11. helyig kapaszkodott fel, nagyrészt az emírség korlátokat nem ismerő, elsősorban a világ legdrágább alkotásaira irányuló műtárgyfelvásárlási lázának hála.