Konrád

XY - MOME a Ludwigban

2012.10.30. 10:16

Programkereső

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia tanszékének pályázatára beérkezett munkákból nyílt kiállítás XY - Emberi méltóság és a MOME generáció címmel október 18-án. A fotókat november 4-ig lehet megnézni.

A MOME Laboratory kezdeményezés célja, hogy itthon és külföldön láthatóvá tegye, gondozza és kiteljesítse azokat a kiemelkedő értékeket és alkotásokat, amelyek az egyetem szellemi terében születnek meg. Ehhez a törekvéshez igazodva a fotográfia tanszék tavasszal Emberi méltóság címmel pályázatot hirdetett annak a fiatal alkotói generációnak, amely látásmódjában és szellemiségében egyértelműen az egyetem legutóbbi korszakához kötődik. A téma  alapvető szerepet játszik az emberi együttélés különböző szintjein és helyzeteiben.

XY - Emberi méltóság és a MOME generáció (Ludwig Múzeum) - Máté Balázs: unmade_2011, részlet
XY - Emberi méltóság és a MOME generáció (Ludwig Múzeum) - Máté Balázs: unmade_2011, részlet

A felvetés nem véletlen, szervesen összefügg a MOME fotográfiai képzésének oktatási gyakorlatával és filozófiájával, amelynek elengedhetetlen része a releváns társadalmi, filozófiai és vizuális kérdéseket feszegető fogalmak elemzése. Kopeczky Róna, Kopek Gábor, Máté Gábor és Szatmári Gergely kurátorok a pályázaton sikeresen szereplő képekből és vizuális tartalmakból válogatva arra törekedtek, hogy a kiállítás minél szélesebb módon mutassa be a téma aspektusait, valamint a különböző alkotói megközelítéseket. Fontos szempont volt emellett a téma iránti alkotói elkötelezettség, a gondolkodásmód frissessége és innovatív jellege, a vizuális megjelenítés magas szintje, illetve az önálló, egyedileg jellemző előadásmód. A kiállítás egyszerre mutatja be egy generáció emberi méltósághoz fűződő egyedi viszonyát, alkotói és művészeti eredményeit és vizuális útkeresését.

XY - Emberi méltóság és a MOME generáció (Ludwig Múzeum) - Ember Sári: Múzsa, ebéd után, 2009-2010, részlet
XY - Emberi méltóság és a MOME generáció (Ludwig Múzeum) - Ember Sári: Múzsa, ebéd után, 2009-2010, részlet

A kiállítók: Antal Barbara, Ács Alíz Veronika, Bakonyi Bence, Balla Vivienne, Balogh Balázs, barnie, Dennis Michael Khieffer Beviz, Bérczi Zsófia, Bognár Benedek, Buda Gábor, Cinthya Dictator, Darab Zsuzsa, Ember Sári, Fabricius Anna, Fátyol Viola, Gáldi Vinkó Andrea, Gombás Bianca, Gyurkovics Anna, Hodosy Y Enikő, Kékesi Donát, Koleszár Adél, Kozó Attila, Marinka Zsuzsanna Alexandrovna, Máré Balázs, Mátyássi Jónás, Misetics Mátyás, Molnár Ágnes Éva, Móró Máté, Nem Bettina, Oravecz Éva, Jasmine Shah, Standovár Júlia, Szent-Iványi Réka, Szombat Éva, Taskovics Dorka, Turós Balázs, Jelena Viskovic - Páll Tamás, Zagyvai Sára