Hella

Másik Magyarország

2012.11.11. 11:54

Programkereső

Bukta Imre retrospektív kiállítása november 10-től február 10-ig látogatható a Műcsarnokban, a kurátor Gulyás Gábor.

Bukta Imre tematikus kiállítása új installációkra és táblaképekre épül, melyekhez szerves módon illeszkednek az életmű korábbi emblematikus darabjai. Az alkotások meghatározó témája a hagyomány átalakulása, a természet elidegenedése, az épített örökség enyészete és az erkölcsi értékek válsága. A társadalom peremén élő emberek mindennapos, nemegyszerkétségbeesett küzdelme egyéni boldogulásukért. Bukta művészeti eszköztárában ugyanúgy találhatók jól beazonosítható, figuratív festészeti és grafikai motívumok, mint applikált tárgyak: betakarított termény, tök, kukoricaszár, farönk vagy éppen a favágáshoz használt láncfűrész, disznóvágó kés, elnyűtt konyhaasztal.

Bukta Imre: Másik Magyarország (Műcsarnok)
Bukta Imre: Másik Magyarország (Műcsarnok)

Míg a régebben készült, fanyar irónia által uralt, jórészt konceptualista munkák szorosan kapcsolódnak a föld, a mezőgazdaság világához, az új alkotásokban egy olyan erős egzisztencialista alapállás érhető tetten, amely általánosabb érvénnyel jelenít meg sorskérdéseket. Ettől aligha független, hogy Bukta Imre művészetében felerősödött a melankolikus látásmód és a szakrális jelleg. Új képein gyakorta élénk színekből építi fel a valóság szilánkokra és buborékokra szétdarabolódó fiktív látványait, ilyenformán sok-perspektívájú, bonyolult szerkezetű, mégis egyértelmű jelentést hordozó műveket hozva létre. Hasonlóképpen a valóságosnak szimulált terekbe helyezett videóinstallációi is egyre poétikusabbak: a filmi képsorok közérthető nyelvén szólnak az élet banális vagy éppen végső, nagy kérdéseiről.

Bukta Imre: Másik Magyarország (Műcsarnok)
Bukta Imre: Másik Magyarország (Műcsarnok)

Bukta Imre Munkácsy-díjas, érdemes művész szülőfalujában, Mezőszemerén, majd Leninvárosban (a mai Tiszaújvárosban) kezdte pályáját, de hamar Szentendrére került, ahol bekapcsolódott a Vajda Lajos Stúdió munkájába. Budapesten 1978-ban rendezte első kiállítását - azóta folyamatosan jelen van hazai és külföldi tárlatokon. Háromszor szerepelt a Velencei Biennálén - több más neves művészeti seregszemle mellett -, részt vett a párizsi és a Sao Paulo-i biennálén is. Művei számos külföldi és hazai közgyűjteményben megtalálhatóak. Retrospektív kiállítását 2008-ban a debreceni MODEM-ben rendezték meg. Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. Tanít az egri EszterházyKároly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékén és a budapesti Képzőművészeti Egyetemen.

Bukta Imre: Másik Magyarország (Műcsarnok)
Bukta Imre: Másik Magyarország (Műcsarnok)

A kiállítás kísérőrendezvényei során tárlatvezetés tart Gulyás Gábor, Csík János, Hajdú Szabolcs, Hadházi László,Krasznahorkai László, Péterfy Bori, Gaya Arutyunyan és Bukta Imre is. A katalógus bemutatója december 28-án lesz, Csík János és barátai koncertjét január 18-án lehet majd meghallgatni, a Műcsarnok Klubban pedig január 25-én felolvasást tart Buda Ferenc, Temesi Ferenc, Szálinger Balázs és Zalán Tibor, ahol a moderátor Száraz Miklós György lesz. A kiállítás terében színház is lesz, Tar Sándor Túlélési gyakorlatok című monodrámáját február 8-án lehet megnézni.