Márk

Az EMMI Gulyás döntéséről

2012.11.26. 16:53

Programkereső

November 26-án az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága közleményt adott ki a Műcsarnok igazgatójának lemondása kapcsán. A kormány november 21-i döntése alapján a Műcsarnok tulajdonjogát a Magyar Művészeti Akadémia kapja meg jövő januártól. A reakciót változtatás nélkül közüljük.

"Gulyás Gábor döntéséről

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Kultúráért Felelős Államtitkárságát szóban tájékoztatta Gulyás Gábor az elhatározásáról, miszerint az évvégével távozni kíván a Műcsarnok éléről. A kiállítóhely és az azt működtető nonprofit kft. tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja, így a Műcsarnok vezetőjének személyéről az MNV jogosult dönteni.

Műcsarnok, épület
Műcsarnok, épület

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága sajnálattal értesült Gulyás Gábor döntéséről, akinek a Műcsarnok élén 2011 óta végzett munkáját nagyra értékeli. Az elmúlt két évben a Műcsarnok csaknem másfélszeresére növelte jegyárbevételét, az idei Mi a magyar? Kortárs válaszok című tárlata pedig az elmúlt húsz év leglátogatottabb kortárs képzőművészeti kiállítása volt. Gulyás Gábor Mélycsarnok néven új kiállítóteret hozott létre, Flash Art címmel a piacon is sikeres képzőművészeti folyóiratot indított. Jelentős magyar művészek - Kelemen Károly, Bukta Imre - kiállításai mellett fontos külföldi alkotók - a kínai Aj Vej-vej, a svájci Fischil és Weiss, a francia Venet - is megjelenhettek a Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság biztos benne, hogy a Műcsarnok új tulajdonoshoz kerülése miatt kialakult bizonytalanság hamarosan megszűnik, és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezelésében is a korábbi évekhez hasonlóan sikeres, a magyar nemzeti művészeti értékeket progresszíven bemutató kiállítóhely működhet a Hősök terén."