Piroska

Még mindig Cézanne

2013.01.01. 15:11

Programkereső

Már több mint 75 ezren látták a Szépművészeti Múzeum kiállítását, mely február 17-ig tart nyitva.

A Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállításról külföldön is elismerően szólnak: többek között a Wall Street Journal, az Art Daily, az El Paizs és Neue Zürcher Zeitung is pozitív kritikát közölt a budapesti tárlatról, kiemelve a koncepció egyediségét, az itt látható remekművek nagy számát. A pozitív kritika mellett a berlini, brüsszeli, bécsi és a londoni reklám-kampány is hozzájárult ahhoz, hogy a látogatók közel egyharmada külföldről érkezett.

Paul Cézanne: Önarckép (Szépművészeti Múzeum) - részlet
Paul Cézanne: Önarckép (Szépművészeti Múzeum) - részlet

A francia posztimpresszionista alkotó csaknem száz művét felvonultató kiállítás a festő régi mesterekhez való viszonyáról és ezzel összefüggésben a klasszikus képzőművészet megújításában játszott szerepéről kíván áttekintést adni, mintegy negyven olyan művet is bemutatva, melynek alkotói (többek között Luca Signorelli, Raffaello, Michelangelo, Poussin, Chardin, Goya, Delacroix, Courbet) nagy hatással voltak Cézanne művészetére.

A Cézanne életművét egyedi módon megközelítő budapesti kiállításra szerte a világból - a Los Angeles-i The J. Paul Getty Múzeumtól a canberrai National Gallery of Australia múzeumáig - mintegy negyven gyűjtemény kölcsönzött műtárgyakat, köztük a párizsi Musée d'Orsay és Musée du Louvre,  a zürichi Kunsthaus, a londoni National Gallery, a British Museum, a Tate Modern, a firenzei Uffizi, a bécsi Albertina, a New York-i Metropolitan Museum of Art, a washingtoni National Gallery of Art, a bostoni Museum of Fine Arts, az Art Institute of Chicago és több jelentős magángyűjtemény (Bázel, London, Zürich, Frankfurt, Rio de Janeiro).

Paul Cézanne: A tálaló (Szépűvészeti Múzeum) - részlet
Paul Cézanne: A tálaló (Szépűvészeti Múzeum) - részlet