Zelma, Rajmund

Ház előtt a Műcsarnok átadásáról szóló javaslat

2013.01.02. 11:15

Programkereső

Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, melynek alapján a kortárs kiállítóhely és a Pesti Vigadó épülete ingyenesen a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerülhet az államtól. Az ingatlan átadása az MMA-nak csak a februári ülésszak idején lesz lehetséges.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter indítványa szerint a Pesti Vigadó a magas színvonalú művészi alkotómunka közösségi feltételeinek megteremtése, a Műcsarnok pedig a kulturális értékek védelme és gyarapítása, valamint a művészeti és a történeti hagyományok megőrzése érdekében kerül térítésmentesen az MMA tulajdonába. Az átruházásról szóló szerződéseket az állam nevében Orbán Viktor miniszterelnök írja majd alá. A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. Az Országgyűlés a tervek szerint február 11-én ülésezik először, így a jogszabályt leghamarabb azt követően tudja elfogadni a Ház.

Banksy: Kijárat az ajándékbolton át (Műcsarnok, Mélycsarnok)
Banksy: Kijárat az ajándékbolton át (Műcsarnok, Mélycsarnok)

A kultúráért felelős államtitkár, L. Simon László novemberben közölte, hogy a kormány döntése alapján január elsejéről a Műcsarnok és a Pesti Vigadó tulajdonjoga az MMA-hoz kerül. Mint mondta, a Műcsarnoknak mint ingatlannak a tulajdonjoga az akadémiáé lesz, a kortárs kiállítóhelyet üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. tulajdonosa és fenntartója azonban továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma marad, a nonprofit kft. feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben egyetértési jogot biztosítva az MMA elnökének.

Néhány nappal később lemondott posztjáról Gulyás Gábor, a Műcsarnok 2011-ben kinevezett vezetője. "Mivel a Műcsarnok működési rendjének megváltozása nem teszi lehetővé, hogy a munkámat szuverén módon folytassam tovább, erkölcsi kötelességem a megbízatásomról lemondani" - írta november 26-i közleményében. A Műcsarnok átadása miatt az ellenzék és sok művész is tiltakozik. December 10-én táncos videoklipet forgattak a Műcsarnok függetlenségének megőrzéséért a kiállítóhelyen, Fekete György- és Aj Vej-vej-maszkokban, a dél-koreai PSY Gangnam Style című számára, és annak Aj Vej-vej kínai ellenzéki képzőművész által újraforgatott verziójára utalva.

Vigyázat, Műcsarnok! - újra konferencia, Kultúrpuccs
Vigyázat, Műcsarnok! - újra konferencia, Kultúrpuccs

A parlament kulturális bizottságának december 17-ei ülésén a kulturális államtitkár a Hiller István (MSZP) volt oktatási és kulturális miniszter kritikájára válaszul azt mondta: nincs szó a Műcsarnok "puccsszerű" átadásáról, a nemzeti vagyontörvény ugyanis az elidegeníthetetlen vagyontárgyak között sorolja fel a nemzeti kortárs kiállítóhely épületét. A jogszabály módosítása - így az ingatlan átadása az MMA-nak - csak a februári ülésszak idején lesz lehetséges - jelezte már akkor L. Simon László. Keserü Katalin, a Műcsarnok volt vezetője és az MMA képzőművészeti tagozatának tagja a Műcsarnok helyzetéről tartott pénteki konferencián úgy vélte, a kortárs kiállítóhely átadása még nem "lezárt ügy", és a tulajdonosváltás várhatóan nem is fog megtörténni. "Magam is amellett érveltem, hogy a Műcsarnok jelen státusában, működési rendjében tudja betölteni hivatását" - jegyezte meg, hozzátéve: bízik abban, hogy az MMA elnöksége is megváltoztatja álláspontját.