Sára, Márió

170 millióból újul meg a szentendrei művésztelep

2013.01.11. 10:08

Programkereső

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár és Sárváry István, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Szentendrén, január 9-én számolt be a rekonstrukció lépéseiről. Tizenkét műteremből ötöt már teljes egészében felújítottak, ide költözött a MANK irodája is.

A szentendrei művésztelep műteremlakásai 1972-ben készültek el, azóta felújítás nem történt, így az elmúlt négy évtizedben az épületek rendkívül rossz állapotba kerültek. A mostani rekonstrukció első üteme 2012 októberében kezdődött, és ez év elejére a tizenkét műteremből öt teljes belső és külső, valamint kilenc épület tetőszerkezetének a felújítása megtörtént. A beruházás révén a műtermek egész évben használhatóak lesznek, és az egy hektáros park is teljesen megújul. A művésztelephez tartozó galéria ugyancsak felújított épületébe költözött az üzemeltető, száz százalékban állami tulajdonú MANK. Sárváry István elmondta, a munkálatok márciusban folytatódnak. A felújítás eddig százmillió forintba került, a befejezéshez szükséges hetvenmillió forint pedig rendelkezésre áll.

A tervek szerint júniusban adják át mind a tizenkét műtermet, és akkorra készül el a kert is. L. Simon László arról is beszélt, hogy a Képző- és Iparművészeti Lektorátus a MANK részeként folytatja tevékenységét, és továbbra is szakvéleményező, pályázatlebonyolító feladatokat lát el, valamint kortárs művészeti dokumentációs és kutatói tevékenységet is végez. A jövőben a MANK koordinálásával hatékonyabban fog működni a különböző művészeti ösztöndíjak - Móricz Zsigmond-ösztöndíj, Kodály Zoltán-ösztöndíj, Fülöp Viktor-ösztöndíj - kiírása és lebonyolítása. A kultúráért felelős államtitkár bejelentette, hogy az ösztöndíjak összege 2013-tól növekszik, időtartamuk pedig tizenegy hónapról egy évre módosul. A jelentkezési korhatár is emelkedik egy évvel, illetve a megítélt ösztöndíjat ezentúl nem egy összegben, hanem havonta fogják folyósítani. Továbbá az ösztöndíjak mellett ingyenes műteremhasználatra, alkotóházi tartózkodásra is lehetőséget kapnak a művészek.