Antal, Antónia

U / E: Roncsolt modellek, tömeges masszák

2013.01.25. 10:38

Programkereső

A MOME fotográfus hallgatójának önálló kiállítását az individualizmus és a tömeg mintázatának kérdésköre ihlette. Máté Balázs két sorozata most együtt mutatkozik be a Cultiris Galériában. A fotókat március 12-ig lehet megnézni, a kiállítást Kudász Gábor Arion nyitotta meg.

"Azt vettem észre, hogy érdekelnek az olyan helyzetek, ahol a fotóba valahogy bele tudom vinni a manualitást, legyen az digitális, vagy analóg." - mondja Máté Balázs. Az Unmade a Google Photography Prize nemzetközi fotópályázatán közel húszezer induló közül a legsikeresebb tíz közé jutott. A fotókon a modellek arca különböző eljárásokkal - égetéssel, karcolással, ragasztóval - roncsolt. A másik fotósorozat, az En Masse egy egyetemi projektből nőtte ki magát, ahol a fotós a Moszkva téren felbukkanó embereket transzfer technikával emeli ki környezetükből.

XY - Emberi méltóság és a MOME generáció (Ludwig Múzeum) - Máté Balázs: unmade_2011, részlet
XY - Emberi méltóság és a MOME generáció (Ludwig Múzeum) - Máté Balázs: unmade_2011, részlet

Unmade
"A divatfotók esetében a modell valódi vonásai sokszor láthatatlanná válnak. A smink, hajstyling, ruhák és végül az utómunka rétegei elrejtik a személyiségüket. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet a képeimmel." A sorozat a Google Prize kapcsán lehetőséget kapott arra, hogy döntősként mutatkozzon be a londoni Saatchi Gallery-ben.

En Masse
"A tömeg távolról nézve mintázattá válik, ami a városi környezet tárgyainak és akadályainak véletlenszerű elrendezése szerint alakul. A transfer technikával a környezetükből fehér papírra átemelt emberek elrendeződése feltételezi az épített környezetet, de a viszonyítási pontok eltűnnek, mozdulataik tipikussá, paródiaszerűvé, sietségük pedig céltalanná válik. Közben az is látszik, hogy mennyire tétován, egyedül tudnak maradni az emberek még tömegben is."

Máté Balázs: U / E (Cultiris Galéria, Örkény István Könyvesbolt) - En Masse
Máté Balázs: U / E (Cultiris Galéria, Örkény István Könyvesbolt) - En Masse

Máté Balázs 1988-ban született, jelenleg Budapesten végzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterképzését. Eközben stúdióasszisztensként és önálló fotográfusként dolgozik a Flashback Photo Stúdióban. 2012-ben a Google Photography Prize döntőseként kiállították munkáit a londoni Saatchi Gallery-ben. Ugyanebben az évben két sorozatával szerepelt a Ludwig Múzeum (LUMU) csoportos kiállításán. 2012 óta tagja a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának.