Zsuzsanna

Stratégiai Vízió - Térképvázlatok

2013.01.28. 15:33

Programkereső

Csiszér Zsuzsi énkeresési folyamatának újabb állomásához érkezett. Kérdéseire részint már megtalálta a válaszokat, ezért ezeket részben maga mögött hagyta, és új feladatmegoldásba kezdett. Kiállítása február 5-től látogatható a Fészek Galériában.

Aki nyomon követi Csiszér posztolásait a különböző közösségi oldalakon, képmegosztó portálokon, már láthatta a nyilakkal, szaggatott vonalakkal, geometrikus elemekkel, olykor kis rajzokkal tarkított hatalmas lapokat. Ezek Csiszér "térképei", amelyek elképzelt kiutak a művészt - vagy akár a nézőt is - meghatározó helyzetekből. Fiktív stratégiai tervek vizualizációi. Azonban nem a kiút keresésén van a hangsúly, hanem a megoldások, a túléléshez szükséges lehetséges utak kidolgozásán.

Csiszér Zsuzsi: Csiszer Escape Artist Map - 2012
Csiszér Zsuzsi: Csiszer Escape Artist Map - 2012

"Miközben a »yes- no« labirintusból kerestem a kiutakat, mintha menekülni akartam volna, lassan ráébredtem, hogy a lehetőségeket el tudom raktározni különböző tervek formájában. Képzeletemben új, izgalmas, számomra valóságos »haditervet« készítek. Ez a terv még mindig arról szól, hogy mennyire vagyok képes megoldani egy adott problémát, hogy milyen irányokat tudok mutatni másoknak, bizonyos élethelyzetekben. Fontos, hogy ez egy játék, az utak hálókat, útvesztőket, lehetőségeket jelölnek, a tudatos és átgondolt lépéseket beleértve, mint ahogyan egy stratégiai térképnek is ez a funkciója. Azért csak térképvázlat, hogy még adjak magamnak további lehetőségeket a belső építkezéshez. Tehát elkezdtem tervezgetni egy saját projekciós térképet, hogy az abban létrejött víziókat meg tudjam valósítani. Ismét felállítva egy hidat, a valóság és az illúzió kérdésére építve." (Csiszér Zsuzsi)

Előző projektjéhez hasonlóan a munkafolyamat meditatív jellege segíti a művészt abban, hogy belülre figyeljen. Amíg apró vonalakkal telik meg egy-egy óriási üres lap, addig lehetséges megoldásokat dolgoz ki Csiszér az éppen őt foglalkoztató problémákra és helyzetekre. Ám kérdés, az alkotóval együtt mi, befogadók is kapunk-e irányokat, hogy merre induljunk tovább? Kinek nyújt megoldást Csiszér, térképeivel? Csak önmagának vagy másoknak is? És ezek milyen megoldások? Mindenki eldöntheti maga, a Fészek Galériában.

A kiállítás február 5-től március 1-ig látogatható a Fészek Galériában.