Zsuzsanna

Kortárs iparművészek alkotásaiból nyílt kiállítás

2013.01.29. 17:18

Programkereső

Az NKA által támogatott iparművészeti alkotásokból rendezett Megvalósult művek 2012 címet viselő kiállítást az Iparművészeti Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők március 1-ig.

Immár hagyománnyá vált, hogy az Iparművészeti Múzeum minden évben bemutatja az NKA Iparművészeti Szakmai Kollégiumán keresztül alkotói támogatásban részesült kortárs iparművészek munkáit. A kiállításon az alkotói támogatást elnyert művészek a támogatásból megvalósult munkái kerülnek bemutatásra, az Iparművészeti Múzeum által kijelölt kurátor rendezésében.

Laokoon mozgó szövet - Tervező: Szentirmai-Joly Zsuzsanna
Laokoon mozgó szövet - Tervező: Szentirmai-Joly Zsuzsanna

A kiállítás évről évre lehetőséget ad arra, hogy a múzeum közönsége számára válogatást mutassunk be a jelenkori iparművészet kiemelkedő alkotásaiból. A helyszín az Iparművészeti Múzeum mintegy 200 négyzetméteres nagyszabású Kupolaterme, amely az elmúlt években elsősorban kortárs bemutatók helyszíneként működött. Idén harminc művész kapott itt lehetőséget legújabb munkáinak bemutatására. A kiállított alkotások igen nagy változatosságot mutatnak, lehetetlen őket egyetlen témakör köré csoportosítani, vagy egy meghatározott koncepció mentén bemutatni. Viszonylag szűk körű, mégis sokszínű szelete ez a hagyományokból táplálkozó kortárs magyar iparművészetnek.

A kiállított tárgyak széles spektruma a használati tárgyaktól a szoborszerű alkotásokon át az előadóművészet lényeget tömörítő pillanatképpé merevített alkotásáig terjednek. A művek sokszínűségét a változatos anyagfelhasználás és merész anyagtársítás, az újító szándékú készítéstechnika, a játékos kísérletező kedv és a napjaink gyorsan változó világának kérdéseire adott válaszok biztosítják. A művészek nem állnak meg az iparművészet anyag-forma-funkció hármasságánál, hanem a kortárs iparművészet eszköztárát felhasználva gondolataikat, érzelmeiket, a világról alkotott véleményüket fogalmazzák meg és tárják a nagyvilág elé.

A kiállítás március 1-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban.