Hella

Megrongálták Delacroix leghíresebb képét

2013.02.08. 14:00

Programkereső

Megrongálta Eugene Delacroix francia romantikus festő híres képét, A Szabadság vezeti a népet című alkotást egy látogató Franciaországban. A nő jelölőfilccel írt rá a festményre.

A világhírű múzeum észak-franciaországi Lens-ben megnyílt "leányintézményében" a csütörtök esti zárás előtt egy 28 éves nő jelölőfilccel írt valamit a kép alsó részére. A nőt azonnal elfogta egy teremőr és egy másik látogató, majd átadták a rendőrségnek - közölte a Louvre, amely feljelentette a rongálót.

Delacroix: A Szabadság vezeti a népet
Delacroix: A Szabadság vezeti a népet

A múzeum közleménye szerint első látásra "könnyen eltávolíthatónak" tűnik a felirat. A művet haladéktalanul megvizsgálja a múzeum festészeti főosztálya, és szakrestaurátort is küldtek azonnal a helyszínre. A szakértői vélemény után döntetek arról, hogy el kell-e szállítani a festményt.

A Louvre-Lens múzeumnak egy évre kikölcsönzött, az 1830-as forradalom ihlette monumentális Delacroix-alkotás (1930) jelenti az egyik legnagyobb vonzerőt kiállításához Raffaello Balthazar Castiglione arcképe és Georges de la Tour Virrasztó Mária Magdolna című festménye mellett. A december 4-én felavatott múzeumnak már 205 ezer látogatója volt.