Hella

Az éj gyermekei

2013.02.12. 18:30

Programkereső

Az Adam Bota festményeiből nyíló kiállítás február 14-től március 17-ig tekinthető meg a Faur Zsófi Galériában.

Adam Bota 1975. márc. 6-án született Linzben. Tanulmányait 1998-ban kezdte meg a linz-i Képzőművészeti Egyetemen. Diplomamunkájának vezérmotívuma a média-kritika, mely tematikusan illeszkedik korábbi illetve későbbi munkáihoz is: a tartalmi szempontból lényegesen erőteljes konfliktusábrázoláshoz. Bota munkásságához dokumentumként szolgálnak továbbá a részben ismert, részben anonim illetve a művész által személyesen ismert emberekről készült, a legkülönbözőbb forrásokból (TV, filmek, újságok, magazinok stb.) származó fotók.

Adam Bota: Gallows II. (2012) - részlet
Adam Bota: Gallows II. (2012) - részlet

A média-dokumentumokon kívül a művész modellekkel is dolgozik. A mindenkori személyi motívumok kiválasztása és összeállítása azok szociális és karakterisztikus benyomása szempontjából teljesen lényegtelenek. A legkülönfélébb karaktereket találhatjuk meg együtt a művekben. Ugyanakkor Bota minden képén létezik egy közös fényforrás, mely a figurákat meggyőzően hozza kapcsolatba egymással. A személyek ezen közös fénye a legfontosabb kapcsolódási pont a modellek között, mely az emberi karakterek akaratlan rendezetlenségéből egy feszültséggel teli kép-atmoszférát teremt.

Adam Bota képein minden figurának, tárgynak és mindenekelőtt ezek egymáshoz való kapcsolatának alapja ez a közös fény. A képi feszültségeket tovább fokozza az ipari környezet alkalmazása, amely nagyon gyakran háttérként és/vagy az ábrázolt személyek közötti színfalként szerepel.

A kiállítás megnyitóját február 14-én 18 órakor tartják a Faur Zsófi Galériában. A tárlat megtekinthető február 15. és március 17. között.