Eszter, Eliza

A megkérdőjelezés szabadsága

2013.02.20. 12:15

Programkereső

Is this real? címmel négy fiatal magyar művész, Icko Dávid, Karácsonyi László, Máriás István és Szabó Eszter kiállítása nyílik február 21-én a Chimera-Project Space-ben a dioráma kortárs adaptációinak témájában.

Az Is this real? című kiállításon a négy fiatal művész legújabb és külön a kiállításra készült munkái tekinthetők meg. A kurátorok: Patrick Urwyler és Mittich Boglárka.

Máriás István (Horror Pista): Új triász kór, áldozatbemutatása (detail), Mixed Media, 2013.
Máriás István (Horror Pista): Új triász kór, áldozatbemutatása (detail), Mixed Media, 2013.

A Chimera-Project törekvését követve a kiállítást egy kollaboratív alkotás egészíti ki, melyben Icko Dávid, Karácsonyi László és Máriás István egy közös intallációval a galéria rejtett tereit fedezi fel és alakítja át. A médium a 19. századi, daguerre-i diorámából bontakozott ki, mely egy népszerű színházi látványélményként, a fényképezés és a mozgókép megjelenése előtt a világ látványhű leképezésére tett kísérletet.

Az 1930-as évektől egy népszerű adaptációja honosodott meg természettudományi múzeumokban, ahol preparált állatok természeti környezetben való bemutatásának, és ezáltal az edukációnak eszközévé vált. Napjainkban kortárs képzőművészeknél is találkozunk a dioráma eltérő felhasználásával: Jake és Dinos Chapman, Gregory Crewdson, Dominique Gonzalez-Foerster vagy Hiroshi Sugimoto, mint a médium legismertebb protagonistái egyben szemléltetik is, ahogyan a dioráma és kifejezésnyelve változik, elmosva és újraértelmezve korábbi látványtechnikák határait, mint például a panoráma, a peep-show vagy akár az építészeti modellezés.

Icko Dávid: There is Hopper in the wood (detail), Mixed Media, 2012.
Icko Dávid: There is Hopper in the wood (detail), Mixed Media, 2012.

A kiállítás címe a dioráma egyik legfontosabb, szorosan hozzátartozó minőségére és törekvésére utal: korlátozott térben, méretben és időben egy teljes, komplex környezet bemutatására, a valóság teremtésének kísérletére. Mind az életnagyságú, mind a miniatűr diorámáknál érvényesül ez, a médium természetében rejlő totalizáló hatás, illuzionista, lenyűgöző, de egyben megtévesztő minőség, mind a művész, mind a befogadó számára.

Az Is this real? az újra népszerűséget nyerő médiumot mutatja be négy eltérő művészeti pozíció felmutatásával, és egyben túllép a forma és vizuális hatások kutatásán. A kiállítás keretében zajló, sokszereplős kollaboratív alkotási folyamat révén is a valóságteremtés hol játékos, hol erőszakos, ám mindenekfelett dialektikus és problematikus aktusára, és ezen belül saját, befogadó szerepünkre, a megerősítés vagy megkérdőjelezés szabadságára irányítja a figyelmet.

A kiállítást február 21-én 7 órakor Fenyvesi Áron nyitja meg. Megtekinthető március 16-ig a Chimera-Project Space-ben (Budapest 1072, Klauzál tér 5.).