Gábor, Karina, Ders

Lejárt Bencsik Barnabás vezetői megbízatása

2013.03.01. 11:00

Programkereső

A Ludwig Múzeum igazgatójának ötéves vezetői megbízatása február 28-án járt le. Mivel a posztra eddig nem írtak ki pályázatot, az intézményt egyelőre a gazdasági igazgató vezeti. Az eddigi igazgatót váratlanul érte, hogy a minisztérium nem hosszabbította meg vezetői mandátumát.

Váratlanul érte Bencsik Barnabást, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum eddigi igazgatóját, hogy a korábbi jelzésekkel ellentétben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem hosszabbította meg vezetői mandátumát addig, amíg - az egyébként még ki sem írt - pályázati procedúra le nem zárul.

Bencsik Barnabás
Bencsik Barnabás

Bencsik Barnabásnak február 28-án járt le ötéves vezetői megbízatása, mivel a posztra eddig nem írtak ki pályázatot, az intézményt egyelőre a gazdasági igazgató vezeti - közölte a múzeum március 1-jén az MTI-vel. "Az Emberi Erőforrások Minisztériumának a mai napon küldött írásbeli tájékoztatása szerint az igazgatói poszt betöltéséről szóló pályázati eljárás már folyamatban van" - olvasható a Ludwig Múzeum közleményében.

Arról is tájékoztatást adtak, hogy az igazgatói feladatok átmeneti ellátása a Ludwig Múzeum szervezeti és működési szabályzatában meghatározott helyettesítési eljárás szerint történik, a gazdasági igazgató vezeti az intézményt.

Bencsik Barnabás az MTI-nek elmondta, L. Simon László korábbi kulturális államtitkár nyilvános fórumokon többször kijelentette: mandátumát a kiírandó intézményvezetői pályázat eredményhirdetéséig meghosszabbítják. Arra a kérdésre, hogy mi állhat a mostani döntés hátterében, azt felelte, hogy nem szeretne találgatni. Mint mondta, gyakorlatilag úgy értesült a történtekről, hogy felhívták a gazdasági igazgatót, aki az SZMSZ szerint a helyettesítését végzi, hogy most is gondoskodjon erről - jegyezte meg.

A Müpa épülete
A Müpa épülete

Bencsik Barnabás ugyanakkor rámutatott: csak a vezetői megbízása szűnt meg, közalkalmazotti jogviszonya tovább él. Kijelentette: amennyiben a tárca kiírja a pályázatot, ő is indul a posztért. A kultúráért felelős államtitkárság későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.