Ervin

Irodalmárok az Ernst Múzeumban

2013.04.02. 12:00

Programkereső

Az egyik legjelentősebb mai erdélyi költő, Balla Zsófia és a szlovákiai magyar irodalom megújítója, Grendel Lajos lesz április 5-én a Tükör által homályosan című kiállítás vendége. Az esemény különlegessége, hogy betegsége óta Grendel Lajossal csak ritka alkalmakkor találkozhat személyesen is a közönség. GALÉRIA

Az Ernstben január 24-én nyílt meg a negyvenkét külföldi és magyar képzőművész munkáit felvonultató kiállítás. A Tükör által homályosan című tárlat (kritikánkat ide kattintva olvashatja el) az alapító Ernst Lajos előtt kíván tisztelegni a nyugati képzőművészet egyik legfontosabb műfaja, a portré jelentését vizsgálva az elmúlt évtizedek művészetében. Gulyás Gábor, Angel Judit és Rózsás Lívia kurátorok olyan nagy nevű művészek munkáiból válogattak, mint Marina Abramovic és Ulay, Joseph Beuys, Christian Boltanski, Erdély Miklós, Fehér László, Hajas Tibor, Gary Hill, Jovián György, Maurer Dóra, Thomas Ruff, Cindy Sherman és Bill Viola.

A szem tekintete IV. címmel április 5-én, 18 órakor kezdődő irodalmi est vendégei a Kolozsváron született költő, esszéíró Balla Zsófia és a lévai születésű Grendel Lajos. A moderátor: Lévai Balázs. Mint Visky András írja Balla Zsófiáról, "poétikáját át- meg átszövi egy rejtett és rejtélyes, esztétikain túli, etikai, és egy etikain túli, vallási dimenzió." Munkásságát 1992-ben Déry-jutalommal, 1994-ben Soros-életműdíjjal, 1996-ban József Attila-díjjal,  2002-ben Salvatore Quasimodo Különdíjjal, 2003-ban Palládium-díjjal, 2008-ban A Magyar Köztársaság Babérkoszorújával ismerték el. A Szépírók Társasága egyik alapítója.

"...a vonásokon, a jellem csont-rajza/fehéren átdereng, mint pecsétnyom" (Balla Zsófia)

Grendel Lajos 1990-ben József Attila-díjat, 1999-ben Kossuth-díjat, 2006-ban Castel Goffredo városának Giuseppe Acerbi díját, 2007-ben Márai Sándor-díjat, 2005-ben a Szépírók Társasága díját és Magyar Művészetért Díjat, 2003-ben a legmagasabb szlovák állami díjat, a Pribina Kereszt első fokozatát is megkapta. A Kalligram Kiadó egyik alapítója, egyetemi tanár, a szlovákiai magyar irodalom megújítója és egyik legjelentősebb képviselője.

"A boldogság csak utóérzete valaminek." (Grendel Lajos)

A kiállítást meghosszabbították, így egy hónappal tovább, május 5-ig tart nyitva!