Emőke

Újra látogatható az amszterdami Van Gogh Múzeum

2013.05.02. 10:00

Programkereső

A héthónapos felújítás után május elsején nyitotta meg ismét kapuit a kiállítóhely. A mester leghíresebb képeit felvonultató gyűjtemény ez alkalomból a Van Gogh munka közben című kiállítással várja a látogatókat.

A gyűjtemény kurátorai az amszterdami kollekciót megduplázták a kiállításra kölcsönkapott Van Gogh-rajzokkal és képekkel, így összesen 145 alkotás tekinthető meg. A tárlat az 1890-ben, 37 esztendősen elhunyt holland festőművész munkamódszereit és festőeszközeit is bemutatja.

Van Gogh Múzeum, Amszterdam
Van Gogh Múzeum, Amszterdam

Marije Vellekoop, a gyűjtemény igazgatója elmondta: Van Gogh eredeti festőpalettáját és festékeit Paul-Ferdinand Gachet őrizte meg, az orvos, aki a művészt élete utolsó hónapjaiban kezelte. A relikviákat a párizsi Musee d'Orsaytől kapta kölcsön az amszterdami múzeum. A kiállítás fénypontja Van Gogh híres Napraforgók című festményének két változata, amelyek a művész zöldes színárnyalatokban pompázó La Berceuse című portréját fogják közre. Egy fennmaradt levélben Van Gogh vetette fel, hogy a három festményt - amelyeknek jelenleg három különböző múzeum ad otthont - így, egymás mellett kellene kiállítani. A tárlaton a látogatók a levél másolatát is megnézhetik, amelyben egy apró vázlat szerepel a művek elhelyezéséről.

Vincent Van Gogh: Napraforgók
Vincent Van Gogh: Napraforgók

Olyan képeket is bemutatnak, amelyek elárulják, hogy a zseniálisnak tartott művész milyen keményen dolgozott alkotásain: számos vázlatot készített, és festői tudását más művészek eredeti képeinek másolásával is csiszolta. Stedelijk Museum és a Rijksmuseum után a Van Gogh Múzeum alig egy éven belül már a harmadik nagy közgyűjtemény Amszterdamban, amely megújulva fogadja a közönséget.

A Van Gogh Múzeumban elsősorban a tűzvédelmi és biztonsági rendszert korszerűsítették, ezen kívül padlócserére és festésére is sor került. És mivel az évente milliós látogatottságú intézmény a belépésre várakozók kígyózó sorairól is híres, új internetes foglalási rendszert vezettek be a forgalom csillapítására.