Klaudia

Wagner és magyar barátai

2013.05.14. 13:00

Programkereső

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum Wagner magyarországi recepciójáról szóló kiállítása 2013. május 17-én nyílik, és egészen 2014. május 15-ig látogatható.

A Wagner és magyar barátai című új időszaki kiállítás fő gondolati szála arra épül, hogy kiemelje Liszt és Wagner életre szóló barátságát, pozitív egymásra hatását, azt a felemelő oldalt, amely a két mester egymás alkotásai iránt érzett őszinte csodálatáról, a zeneszerzői ihlető forrásról szól, és ennek tükrében mutatja be a többi magyar kapcsolatot is.

Korabeli plakát
Korabeli plakát

Wagner itthoni támogatói, barátai szinte kivétel nélkül Liszt szoros barátai közé tartoznak, és vagy magán Liszt személyes ismeretségén keresztül, vagy legközelebbi tanítványai által kerültek közvetlen barátságba Wagnerrel. A kiállításon kiemelt legfontosabb magyar barátok közé tartozik Reményi Ede, Mosonyi Mihály, Ábrányi Kornél, Mihalovich Ödön, és természetesen a győri születésű Hans Richter, aki egy személyben összekötő kapocs Pest és Bayreuth között.

A kiállítás szorosabban vett tematikája Wagner magyarországi recepciójáról szól, Wagner műveinek pesti, majd budapesti bemutatóiról, két magyarországi látogatásáról, önálló és Liszttel közösen adott hangversenyeinek visszhangjáról, a magyar zenészek, barátok, tisztelők bayreuthi jelenlétéről. A kiállítás Liszt és Wagner egymás művei iránt érzett hódolatának kifejezésével indul el, és kettőjük  szellemi hasonlóságával fejeződik be, záró gondolatként a nagy elődök közül Beethoven, Goethe iránti közös lelkesedésre és a kortárs festő barátokkal, Wilhelm von Kaulbach-hoz és Franz von Lenbach-hoz fűződő kapcsolatukra utalva.

Liszt Ferenc Emlékmúzeum
Liszt Ferenc Emlékmúzeum

A kiállítást dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora nyitja meg 2013. május 17-én délután négykor a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamaratermében, melyet rövid koncert követ.