Benedek

Fabényi Júlia a Lumú új igazgatója

2013.05.21. 17:00

Programkereső

Az Emmi közleménye szerint Balog Zoltán miniszter a szakmai bizottság ajánlását elfogadva nevezte ki öt évre az új igazgatót a Ludwig Múzeum élére.

Fabényi Júlia elmondta, hogy június 1-jétől veszi át a múzeum irányítását. Arról is beszámolt, hogy pályázatát rövidesen közzéteszi. "Saját magam felé az elvárás: jóból trendit" - foglalta össze az anyag lényegét, hozzátéve: a nemzetközi kortárs művészet legjavát szeretné bemutatni, fiatal jelenségeket ugyanúgy, mint később, komolyabb előkészítés után történelmi tendenciákat is.

Fabényi Júlia
Fabényi Júlia

Az intézmény korábbi vezetőjének, Bencsik Barnabásnak február 28-án járt le a vezetői megbízatása. A tárca március 1-jén írta ki a pályázatot, amelyet az anyag egy belső ellentmondása miatt visszavontak. Az új pályázatot március 13-án tették közzé, ezen ketten - Fabényi Júlia és Bencsik Barnabás - indultak. "A megadott határidőig két pályamunka érkezett be, a miniszter által létrehozott javaslattevő bizottság a két jelölt közül Fabényi Júlia pályázatát támogatta, a tárcavezető a bizottság javaslatát elfogadva döntött Fabényi kinevezése mellett" - olvasható az Emmi közleményében.

Irányváltás leginkább a Ludwig Múzeum művészeti koncepciójában lesz érzékelhető - mondta el Fabényi Júlia. Kiemelte: lényegesen radikálisabb kortárs képzőművészeti minőséget és ízlést képvisel, mint elődje, Bencsik Barnabás. "Feltétlenül fel szeretném dolgozni többek között a hidegháború idejének művészetét a Ludwig-hálózaton belül" - említett példát. A jövőbeni igazgató elmondta: különösen vonzónak találja az aacheni székhelyű Ludwig Alapítvánnyal és a német nyelvterülettel való együttműködés lehetőségét.

Kiállítási terveiről szólva Fabényi Júlia egyelőre nem említett konkrétumokat. Mint mondta, osztrák és olasz művészeknek, valamint a hetvenes évek második felében színre lépett magyar alkotóknak is szeretne monografikus tárlatokat rendezni, de a kiállítási naptár ismertetése előtt még át kell tekintenie a múzeum már lekötött tárlatait. Az intézmény közép-európai fókuszát északi és déli irányban is kell terjeszteni, valamint Ausztriát is be kell ebbe vonni - fűzte hozzá.

Ludwig Múzeum épület (LuMú)
Ludwig Múzeum épület (LuMú)

Arra a hírre reagálva, hogy Marina Abramovic egy igazgatóváltás esetén visszamondaná a Ludwig Múzeumba tervezett nagykiállítását, elmondta: sajnálatos lenne, ha a szerb származású világhírű képzőművész valóban így döntene. "Abban bízom, hogy sikerül mindenkivel konszenzusra jutnom" - tette hozzá Fabényi Júlia.

Korábban a sajtóban már megjelent, hogy a szakmai bizottság nem Bencsik Barnabást, hanem Fabényi Júliát javasolta a Ludwig Múzeum élére, amely tiltakozást váltott ki. Az egyetemi hallgatókat, képzőművészeket, kurátorokat tömörítő Összefogás a Kortárs Művészetért csoport május 9-én vette birtokba a Lumú előterét, a többi között a múzeum igazgatói pályázata anyagainak nyilvánosságra hozatalát követelve. Május 21-én hagyták el a múzeumot, majd ezt követően átlátható kultúrpolitikát követelve jelképesen lezárták az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületének bejáratát.