Benedek

Vonzások és Változások

2013.05.27. 13:00

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és tekintse meg a KOGART és a Magyar Nemzeti Múzeum magángyűjteményekben fellelhető alkotásokból rendezett egyedi kiállítását. JÁTÉK

Ha gyönyörködni szeretnénk kedvenc festőművészeink legnagyobb műveiben, vagy megismerkednénk a legizgalmasabb művészettörténeti ínyencségekkel, távolról sem elég egyszerűen csak múzeumba járnunk. Be kell jutni valahogy pár tucatnyi műgyűjtő szalonjába és ismeretlen magánemberek nappalijába is. A nagy magyar művészek legjelentősebb alkotásai közül ugyanis igen sok magánlakásokban rejtőzik. Hogy mi, hol, azt csak kevesen tudják - ezek az alkotások csak nagyritkán és kevesek számára elérhetők.

Benczúr Gyula: Koszorut a mamanak (1876)
Benczúr Gyula: Koszorut a mamanak (1876)

Ilyen kivételes alkalom adódik most, amikor a KOGART kezdeményezésére közel 50 magyar műgyűjtő engedi át pár hónapra vagyont érő kincseit egy nyilvános kiállításra. A Nemzeti Múzeum kiállítótermeiben július 21-ig a 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben rejtőző remekei láthatók: a korszak 65 kiemelkedő művészének mintegy 130 alkotása lóg a falakon.

A kiállítást bemutató korszak klasszikus nagy alkotóiról keveset tud a nagyközönség - több mint 30 éve senki nem láthatta így együtt ezeket a Munkácsy, Csontváry, Mednyánszky és Szinyei, Rippl-Rónai stb. remekeket. Legtöbbnek kalandos előélete, izgalmas története van, sok köztük a műkereskedelmi szenzáció - mindez itt és most megismerhető. A festőóriások titkaiba minden szerdán 15 órakor és vasárnap délelőtt 11-kor ingyenes tárlatvezetésen kapnak betekintést a látogatók.   E rejtőzködő világ ismeretlen kincseit mutatja be a kiállítás alkalmából a KOGART és a Nemzeti Múzeum közös kiadásban megjelent Vonzások és Változások című látványos album is, amelyben négy ismert művészettörténész a kiállítás képeinek színpompás reprodukcióival illusztrálva mutatja be a korszakot.

Vastagh György: Fiatal lány szegfűvel - 1880-as évek második fele, magángyűjtemény
Vastagh György: Fiatal lány szegfűvel - 1880-as évek második fele, magángyűjtemény

Amennyiben június 3-án 12 óráig helyesen válaszol az alábbi kérdésünkre, partnerével tekintheti meg a KOGART és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállítását, illetve a tárlathoz kapcsolódó albummal gazdagodhat.

Kérdésünk: Hol látható a Vonzások és Változások című kiállítás?