Fülöp, Evelin

Meghalt Morell Mihály festő, szobrász, vágó

2013.06.04. 13:00

Programkereső

A kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja életének 101. évében hunyt el. Morell Mihály olyan alkotásokban működött közre, mint Az aranyember, A tizedes meg a többiek, a Szindbád vagy a Veri az ördög a feleségét.

Az alkotót június 2-án este érte a halál - közölte a Szkíta Aranyszarvas-díj kuratóriuma. Ezt a díjat Morell Mihály 2005-ben vehette át. A közlemény felidézi, hogy Morell Mihály vágóként "a legnevesebb magyar filmrendezők felkérésére az utóbbi hét évtized legsikeresebb magyar filmjeiben működött közre alkotóként".

Morell Mihály
Morell Mihály

Morell Mihály 1911-ben született Zomboron. Kiskunfélegyházán érettségizett, a felsőfokú tanulmányait Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte, mestere volt Glatz Oszkár és Kisfaludi Strobl Zsigmond. 1941-től a Hunnia Filmgyárban dolgozott. Első filmjét Szőts Istvánnal készítette Nyirő József Emberek a havason című könyvéből, de munkái között szerepel az Ének a búzamezőkről, a Gyöngyvirágtól lombhullásig, A 9-es kórterem, a Légy jó mindhalálig, a Pacsirta vagy a Szindbád.

Jelenet Huszárik Zoltán 1971-es Szinbádjából:

Képzőművészként is alkotott, nevéhez fűződik például az első világháborús emlékmű Kiskunfélegyházán, amelyet az 1997-es felújításakor harci jeleneteket ábrázoló domborművekkel is díszített. Alkotásai a Hunnia Filmgyár kertjében láthatók, grafikái a Kiskun Múzeum állandó kiállításán tekinthetők meg.

1978-ben érdemes művész címet kapott, 1995-ben megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját, 2007-ben Kiskunfélegyháza díszpolgárává választották. 2011-ben kiváló művész lett.