Júlia, Rita

Megint kultúrára mozdul az ország - Tizenegyedszer is Múzeumok Éjszakája!

2013.06.13. 14:00

Programkereső

A fővárosban idén tizenegyedik, vidéken pedig kilencedik alkalommal kerül sor a magyar kulturális élet legnagyobb, tömegeket megmozgató eseményére, a Múzeumok Éjszakájára. A több mint háromszázötven helyszínen zajló programsorozat változatos kínálatával és folyamatosan bővülő felhozatalával minden korosztály számára felejthetetlen kikapcsolódást nyújt. Hammerstein Judittal, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk. INTERJÚ

- Honnan jött a Múzeumok Éjszakájának ötlete?

- A Múzeumok Éjszakája eredendően francia kezdeményezés. A 2000-es évek fordulóján több ország is bevezette Nyugat-Európában a nyitott múzeumok programját arra reagálva, hogy jelentősen megváltoztak a múzeumokkal szembeni elvárások, a múzeumlátogatási szokások. Az, hogy egy múzeum műtárgyakat őriz, kiállításokon mutatja be azokat, kutatásokat végez velük kapcsolatban, katalógusokban teszi közzé, nem elegendő a 21. század megváltozott igényeinek kielégítésére. Kellő kreativitással és leleményességgel ugyanakkor sokkal több látogatót érhet el egy-egy múzeum. Ebből az igényből bontakozott ki ez a program, melyet tizenegy évvel ezelőtt Magyarország is átvett. Eleinte csak Budapesten rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját, de az egyre nagyobb népszerűség hatására szélesedett a paletta, és kilenc éve már országos szintű, tömegeket megmozgató eseményről beszélhetünk, amely a kultúráért felelős tárca legnépszerűbb programja lett. 

Hammerstein Judit
Hammerstein Judit

- Hány intézmény csatlakozott idén a Múzeumok Éjszakájához?

- Idén mintegy háromszáz intézmény csatlakozott a rendezvényhez, több mint száz fővárosi és közel kettőszáz vidéki, a jelentkezők között pedig egyaránt akad muzeális és nem muzeális jellegű intézmény. A jelentkezések sora még jelen pillanatban sem zárult le teljesen, így a lista bővülhet június 22-ig. Éppen ezért érdemes nemcsak a programfüzetet forgatni, hanem a http://muzej.hu honlapra is ellátogatni, mert lehetnek olyan programok, melyek még a napokban kerülnek be a kínálatba.

- Miben más az idei éjszaka programkínálata az eddigiekhez képest?

- Érdemi újdonság, hogy idén az intézmények jobban igazodtak az aktualitásokhoz. Két fontos évfordulót is ünneplünk ebben az évben: Gárdonyi Géza idén százötven éve, Weöres Sándor pedig száz éve született. Az ő munkásságuk köré számos intézmény csoportosította programjait. Példaként említeném a Mesemúzeumot, ahol Rongyszőnyeg címmel Weöres Sándor szellemében improvizatív játékban vehetnek részt a gyerekek: Weöres Sándor- szövegeket rögtönöznek. A Magyar Nemzeti Múzeum által kínált programok Gárdonyihoz kapcsolódva pedig a török hódoltság időszakát dolgozzák fel. A Magyar Nemzeti Levéltár is részt vesz az évfordulók megünneplésében: itt Gárdonyi Géza és történelmi regényei címmel nyílik kiállítás, melyben széles spektrumon veszik sorra, milyen levéltári dokumentumok lelhetőek fel Gárdonyi történelmi regényeivel kapcsolatban. A rendezvényhez tavaly csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz, amely idén is artistaprodukciókkal és zenés műsorokkal készül, de megemlíthetnénk még a Magyar Nemzeti Bankot és az esemény ideje alatt látogatható fürdőket is. A vidéki megyei jelentőségű intézmények mellett falumúzeumok, tájházak, klubkönyvtárak és nem muzeális intézmények is bekapcsolódtak a programokba. Javarészt azonban még mindig múzeumok nyújtják a fő kínálatot. Örvendünk ugyanakkor, hiszen azt tapasztaljuk, hogy más intézmények is látnak fantáziát a Múzeumok Éjszakájában.

Múzeumok Éjszakája
Múzeumok Éjszakája

- Észrevehető, hogy megnő a népszerűsége egy-egy résztvevő intézménynek a Múzeumok Éjszakáját követően?

- A visszajelzések alapján igen. A múzeumok - megmutatva, hogy élő, szórakoztató és kreatív közösségi térként is képesek működni -, olyan élményben igyekeznek részesíteni az odalátogatókat, mely a későbbiekben arra sarkallja őket, hogy szívesen térjenek vissza akár egy kiállítás kedvéért is.

- Milyen nehézségekkel néztek szembe a szervezés során?

- Különösebb nehézségek nélkül vagyunk túl a szervezés java részén, mivel az elmúlt években kialakult az ehhez szükséges rutin: Budapesten tizenegyedik alkalommal, vidéken kilencedik alkalommal kerül rá sor. Kisebb-nagyobb nehézségek mindig akadnak, de ezeken sikerült úrrá lennünk, és láthatóan minden intézmény lelkesen készül idén is erre a nem mindennapi éjszakára.

- Mekkora az esemény népszerűsége?

- Az elmúlt években 350 ezer fő körül alakult a látogatószám,és  nem számítunk arra, hogy ez a továbbiakban radikálisan nőni fog. Úgy véljük, ez már így is nagyon szép eredmény. Arra biztosan számítani lehet, hogy tovább szélesedik és színesedik majd a paletta, és új intézmények is bekapcsolódnak a programsorozatba. Reméljük, hogy az időjárás sem szól közbe. 

Múzeumok Éjszakája
Múzeumok Éjszakája

- Hogyan lehet tematikusan összeállítani a legjobb éjszakát?

- Többféle taktika van arra, hogy ebből a jó hangulatú kavalkádból minél többet élhessenek át az érdeklődők. Ebben segít a programfüzet és a honlap, amelyen meg is tervezhetjük útvonalunkat. Mindenki a maga ízlése szerint szervezi az éjszakáját: vannak, akik egy helyen töltenek el sok időt, ugyanott több programon is részt vesznek, és vannak, akik több múzeumot is végiglátogatnak. A programválasztás függ attól is, hogy kivel megyünk: a családosok például valószínűleg a gyerekprogramokkal összekötött eseményeket látogatják inkább. Budapesten sokan igénybe veszik a speciálisan erre az estére indított múzeumi buszokat, amelyek a rendezvény helyszínei között járnak, és kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy spontán döntsük el, merre tovább. Az este folyamán ingyenesen vehetőek igénybe a BKK menetrend szerinti járatai délután 6 óra és 23-án hajnali 2 óra között azok számára, akik karszalagot váltottak a Múzeumok Éjszakájára. Az árak felnőtteknek 1500 Ft, 6 éves kortól 18 éves korig 600 Ft, míg 6 éves kor alatt ingyenesen látogathatók a rendezvény programjai.