Orbán

Egy éjszakát idén is a múzeumokban tölthetünk

2013.06.15. 10:00

Programkereső

A nagy sikerű Múzeumok Éjszakája országszerte háromszáz helyszínen, több ezer programmal idén is élvezetesebb alternatívát kínál az alvásnál, így június 22-ét idén sem éri meg otthon tölteni.

Kísértetvadászat és zenés kalapbemutató, vízrakéta-indítás és pamutmamut-készítés, toleranciapróba és szimultán jósda, Ady-dalok és klezmerkoncert - csak néhány abból a program-kavalkádból, amely június 22-án, a Múzeumok Éjszakáján várja a látogatókat. Az egyre népszerűbbé váló országos rendezvényhez évről évre több intézmény csatlakozik, hogy délutántól másnap hajnalig izgalmas programokkal, rendhagyó bemutatókkal és tárlatvezetésekkel vonzza az érdeklődőket.

Múzeumok Éjszakája
Múzeumok Éjszakája

Budapesten száznál is több helyszínen több mint ezer program közül választhatunk ezen a napon. A Budapesti Történeti Múzeumban többek között a Kárpát-medencei örmény kultúrával, a Közlekedési Múzeumban a 100 éves fővárosi taxi ismerkedhetünk.

Ha még nem láttuk a Holokauszt Emlékközpont Emlék-képek - Feledhetetlen XX. századi élettörténetek című időszaki kiállítást, akkor éljünk az alkalommal, mert utoljára pillanthatunk be a 100 éve született világhírű fotós, Robert Capa nyolc eredeti képe mellett az irodalom, a színházművészet, a sport, a tudomány, az építőművészet és a cirkuszművészet ikonikus alakjainak rövid életútjába.

Múzeumok Éjszakája
Múzeumok Éjszakája

Az Iparművészeti Múzeumban francia sanzonestet, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumban hindusztán zenei kincsből merítő Meshinda együttes koncertjét, a Magyar Írószövetségben  Gryllus Vilmos és Huzella Péter muzsikáját hallgathatjuk.

A 6 éven aluliak számára a belépés ingyenes, a 6-18 év közöttiek 600, a 18 éven felüliek 1500 forintért válthatnak az intézményeknél vagy a Budapesti Közlekedési Központ jegypénztáraiban karszalagot, amely a múzeumi járatokra ugyanúgy érvényes, mint a BKK menetrend szerinti járataira.

Múzeumok Éjszakája a Törley-vel
Múzeumok Éjszakája a Törley-vel

Választhatunk mintegy kétszáz vidéki helyszín változatos programkínálatából is. A Tokaji Múzeumban például a tokaji vár feltárásának szenzációs régészeti leleteit csodálhatjuk meg, a veszprémi várból a Laczkó Dezső Múzeumig napkerék-gördítés részesei lehetünk. A zalaegerszegi Göcseji Múzeum Előre a szocializmus útján című, időszaki tárlatán a 70-es évek mindennapjait, a szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeumban pedig a régi vármegyeháza világát idézhetjük fel. A Székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeumba látogatók Pogány Judit színművésznő bohócgyűjteményével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Érdemes tehát ébren maradni, kulturális élményekkel töltődni ezen az éjszakán!