Sándor, Ede

130 ezren látták a zágrábi Picasso-kiállítást

2013.07.10. 09:08

Programkereső

Felülmúlta a várakozásokat a zágrábi Picasso-kiállítás látogatottsága, amely minden idők legdrágább tárlata volt Horvátországban - adta hírül hétfőn a horvát média.

Az első becslések szerint összesen több mint 130 ezren voltak kíváncsiak a párizsi Musée National Picasso mesterműveket bemutató kiállítására, amely március 23. és július 7. között volt látogatható a Klovicevi Dvori Galériában. Csak a zárónapon ötezernél is többen váltottak jegyet a tárlatra. A zágrábi galéria rendkívül elégedett a látogatottsággal, mert a látogatók száma már egy hónappal ezelőtt meghaladta az előzetesen remélt százezres számot.

Olga Koklova: Két futó nő a tengerparton
Olga Koklova: Két futó nő a tengerparton

A tárlat több mint száz festményen, szobron, fotográfián és dokumentumon keresztül mutatta be Pablo Picasso életművének keresztmetszetét. Olyan festmények voltak láthatók, mint a melankolikus szépség, Olga Koklova, Picasso első felesége, akit a 20. század elején neoklasszikus stílusban festett meg a művész, a Két futó nő a tengerparton kubista vízió 1922-ből, Dora Maar portréja 1937-ből, a La Celestina a kék periódusból vagy a Nőstény kecske szobor 1950-ből.

A zágrábi kiállítás egy utazó Picasso-tárlat utolsó állomása volt. A párizsi Picasso Nemzeti Múzeumnak otthont adó épületet, a Marais negyedben lévő Hotel Salé barokk palotát 2008 óta felújítják és nyárra készül el, így a horvát fővárosból az anyag visszakerül eredeti helyére.

Picasso: Dora Maar portréja
Picasso: Dora Maar portréja

 A kiállítás öt kontinens több országát bejárta az Egyesült Államoktól Kínán, Japánon, Ausztrálián át az Egyesült Arab Emírségekig. Korábbi horvát sajtójelentések szerint Horvátországban ez volt az eddigi legdrágább tárlat, költségei mintegy 9 millió kunát (354 millió forint) tettek ki.