György

Régészeti múzeum a víz alatt

2013.08.09. 15:27

Programkereső

Tengeralatti régészeti múzeum nyílt az észak-adriai Lošinj szigetén, a Čikat-öbölben, ahol a víz alatti régészet tárgyait csodálhatják meg az érdeklődők 4 métertől 12 méterig terjedő mélységben.

A helyi és a rijekai búvárklub ötlete nyomán valósult meg a víz alatti tárlat, amelynek sztárja a nevezetes, bronz Apoxüomenosz-szobor. A leletet egy belga turista fedezte fel 1996-ban a tengerfenéken, két szikla között, a homokban. A 192 centiméter magas atlétaszobrot, amelyet egy Lyszipposz-alkotás hellenisztikus másolatának tartanak, 1999-ben emelték ki az Adriai-tengerből. Hét évig restaurálták (noha a szobor egyetlen része sem hiányzott, a feje elvált a törzstől), azután először Firenzében, a Palazzo Mediciben állították ki, ahol két hónap alatt nyolcvanezren voltak rá kíváncsiak, majd Zágrábba került.

Čikat-öböl, Mali Lošinj
Čikat-öböl, Mali Lošinj

Mali Lošinj mellett most egy 300 négyzetméter nagyságú területen 11 eredeti tárgy másolatát állították ki a víz alatt. Az atléta életnagyságú szobra 12 méter mélyen van, emellett ugyancsak múzeumi replikák, köztük amforák, velencei ágyúmaradványok, öreg vasmacskák és más érdekességek láthatók a kiállításon - írta a Jutarnji List című zágrábi napilap. A víz alatti tárlat a búvárklub számításai szerint 35 perc alatt végignézhető. A megnyitón búvárok filmet készítettek róla, és ezt vetítik a Lošinji Múzeumban, ahol megtekinthetők a víz alatti régészetről készült legismertebb fotográfiák is.

Mali Lošinj
Mali Lošinj

A horvát turisztikai minisztérium reméli, hogy a különleges víz alatti tárlat hozzájárul a búvárturizmus élénkítéséhez.